Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V. Orbán a H. Kohl deklarovali podporu politike Angely Merkelovej

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Maďarský premiér prezentoval exkancelárovi návrh reformy schengenského systému.

Budapešť 19. apríla (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán a bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl dnes v Nemecku vydali vyhlásenie, v ktorom deklarujú, že ich ciele sú úplne totožné s cieľmi kancelárky Angely Merkelovej. Informoval o tom spravodajský server Vs.hu.

Predsedu maďarskej vlády, ktorý exkancelára navštívil súkromne, pred Kohlovým domom v Ludwigshafene čakali ľavicoví odporcovia, ale aj populistickí sympatizanti.

Politici vo vyhlásení vydanom po schôdzke okrem iného zdôraznili, že v otázke migrácie, ktorá sa dotýka existencie miliónov ľudí, je potrebné nájsť čo najlepšie riešenie pri zohľadnení humanitárnych hľadísk. "Je to rozhodujúca záležitosť nielen pre Európu, ale aj pre celý svet," uviedli Kohl a Orbán s poznámkou, že aj snahy kancelárky Merkelovej vedú týmto smerom.

Podľa ich vyjadrenia treba pomôcť ľuďom v mieste vzniku problémov. V Európe nemožno spochybniť slobodu vyznania či práva žien, píše sa v dokumente.

Maďarský premiér prezentoval exkancelárovi návrh reformy schengenského systému, ktorého cieľom je ochrana vonkajších hraníc Schengenu a voľného pohybu v rámci EÚ.

V sobotu na Budapeštianskom medzinárodnom knižnom festivale predstavia maďarský preklad Kohlovej knihy "Z obavy o Európu" z roku 2014, ktorej predslov na žiadosť autora napísal práve Orbán. Maďarský premiér v ňom chváli bývalého nemeckého kancelára za to, že neuvažoval v diktátoch pre iné krajiny, ale svojich partnerov bral vážne, nezávisle od veľkosti krajín, ktoré zastupovali.