Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Orbán sa zúčastní na pohrebe bývalého predsedu EK Jacqua Delorsa

Maďarský premiér Viktor Orbán počas koncoročnej tlačovej konferencie v Budapešti vo štvrtok 21. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Delors zomrel minulý týždeň v stredu (27. 12.) vo veku 98 rokov. Na poste šéfa EK pôsobil až tri funkčné obdobia.

Budapešť 4. januára (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa na pozvanie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zúčastní v piatok na poslednej rozlúčke s bývalým predsedom Európskej komisie Jacquom Delorsom v Paríži. Správu francúzskych médií potvrdil vo štvrtok Orbánov hovorca Bertalan Havasi. S odvolaním sa na server hvg.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Delors zomrel minulý týždeň v stredu (27. 12.) vo veku 98 rokov. Na poste šéfa EK pôsobil až tri funkčné obdobia, a to v rokoch 1985 až 1994, počas ktorých zohral významnú úlohu predovšetkým pri vzniku jednotného trhu, schengenského priestoru, programu Erasmus pre študentské výmenné pobyty a zasadil sa aj o vytvorenie jednotnej meny euro.

Po odchode z vedenia eurokomisie založil Inštitút Jacqua Delorsa – think-tank, ktorý sa snaží podporovať európsky federalizmus. Delors v posledných rokoch varoval pred nebezpečnostnom populizmu a vyzýval tiež na "odvážne" riešenia dôsledkov brexitu – vystúpenia Británie z Európskej únie. Počas pandémie COVID-19 tiež vyzýval na väčšiu solidaritu medzi členskými štátmi EÚ.

Orbán sa s Macronom bilaterálne stretol vlani 8. decembra v Paríži, kde sa ho francúzsky prezident snažil presvedčiť, aby zmiernil svoje postoje v otázke Ukrajiny pred nadchádzajúcim summitom Európskej únie.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)