Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Orbán: Sankcie voči bosnianskym Srbom môžu viesť k eskalácii napätia

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán hovorí počas tlačovej konferencie po rokovaní so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom v Srbskom paláci v Belehrade v piatok 29. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Zachovanie stability západného Balkánu je podľa slov maďarského premiéra mimoriadne dôležité pre bezpečnosť Maďarska i Európskej únie.

Budapešť 2. októbra (TASR) - Maďarsko je proti použitiu sankcií voči Bosne a Hercegovine a bosnianskym Srbom. Tie totiž vzhľadom na svoj kontraproduktívny charakter môžu viesť k eskalácii napätia, vyhlásil v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po schôdzke s vodcom bosnianskych Srbov Miloradom Dodikom. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Zachovanie stability západného Balkánu je podľa slov maďarského premiéra mimoriadne dôležité pre bezpečnosť Maďarska i Európskej únie.

Orbán vyjadril nádej, že Bosna a Hercegovina v ďalšom období pokročí v európskom integračnom procese. Cieľom podľa jeho slov je, aby v EÚ počas maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie v druhej polovici roku 2024 bola venovaná osobitná pozornosť integrácii regiónu západného Balkánu.

Bosnu a Hercegovinu a Republiku srbskú označil premiér za čestných susedov Maďarska.

Orbán s Dodikom diskutovali o možnostiach vzájomnej spolupráce vo finančnom sektore, v energetike a telekomunikáciách.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)