Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Orbán si v EP vypočul kritiku i slová pochopenia a podpory

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Predseda EPP Manfred Weber bol voči Orbánovi kritický, ale v niektorých otázkach sa ho zastal.

Brusel 26. apríla (TASR) – Tvrdú kritiku, ale aj slová podpory si dnes od europoslancov v Bruseli vypočul maďarský premiér Viktor Orbán. Viacero poslancov sa pýtalo, prečo Európska ľudová strana (EPP) ako najväčší subjekt v europarlamente ešte nevylúčila zo svojich radov maďarskú vládnucu stranu Fidesz.

Predseda EPP Manfred Weber bol voči Orbánovi kritický, ale v niektorých otázkach sa ho zastal. S nepochopením prijal maďarskú novelu vysokoškolského zákona a Orbán podľa neho chce distribúciou dotazníka "Zastavme Brusel!" dosiahnuť "hecovanie proti EÚ". Maďarskému premiérovi pripomenul, že v Bruseli rozhodujú predstavitelia volení európskymi občanmi, nie byrokrati.

"Tiež by som rád vedel, kto financuje mimovládne organizácie v EÚ," postavil sa Weber na stranu maďarského premiéra, ktorý sa o to snaží prijatím zákona na národnej úrovni. Ohradil sa voči hlasom, že tamojšia vládnuca strana Fidesz by mala byť vylúčená z EPP. "Maďarsko výrazne prispieva k rozvoju EÚ a presadzuje konzervatívne hodnoty. Nikto nebude určovať, kto má a kto nemá byť členom EPP," zhrnul Weber.

Presne opačný názor zastáva líder Progresívnej aliancie socialistov a demokratov Gianni Pittella. "Je možné ešte stále uvažovať o zotrvaní Orbána v EPP? Ja si myslím, že ho treba vylúčiť z EPP," povedal šéf socialistov. Orbánovi vyčítal vytrvalé odmietanie prijať migrantov na základe povinných kvót.

Poslanec za Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) Zdzislaw Krasnodebski ocenil prácu Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti a povedal, že si ju váži. Kritici novely maďarského vysokoškolského zákona tvrdia, že jej cieľom zatvorenie CEU.

Krasnodebski v súvislosti s CEU ale dodal: "My vieme, že sú tam ľudia, ktorí neskrývajú svoje politické ambície. Členské štáty majú právo regulovať zahraničné univerzity." Zároveň sa vyjadril proti "stigmatizácii" jedného členského štátu, čím mal zrejme na mysli Maďarsko.

Predseda Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) Guy Verhofstadt spomínal na prvé stretnutie s Viktorom Orbánom v roku 1989. Jeho vtedajší politický program vo Fidesze označil za "sociálno-liberálny" a prirovnal ho k programu aktuálneho francúzskeho prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona.

Verhofstadt aj ďalší europoslanci maďarskému premiérovi pripomenuli, že v tom čase dostal Orbán od amerického finančníka maďarského pôvodu a zakladateľa CEU Georgea Sorosa grant na štúdium na prestížnej Oxfordskej univerzite. Práve Sorosa v súčasnosti Orbán kritizuje za podporovanie masovej migrácie do Európy.

"Maďarsko vstúpilo do EÚ v roku 2004 a podpísali ste zásady. Vy ste porušili každú jednu zásadu a aj tak chcete zostať členom EÚ. Ja mám väčšiu úctu k euroskeptikom, ktorí síce tvrdia, že sa im nepáčia európske hodnoty a chcú odísť. Vy chcete naďalej čerpať európske peniaze, ale európske hodnoty sa vám nepáčia," povedal Orbánovi Verhofstadt.

Euroskeptik Nigel Farage zo Strany slobody a priamej demokracie sa postavil na stranu Orbána a kritizoval európske inštitúcie, že chcú od maďarského premiéra, aby počúval ich namiesto vlastných voličov.

Orbánovi vyjadril obdiv za to, že vypísal referendum o povinných kvótach na prerozdeľovanie migrantov. "Možno je načase vyhlásiť aj referendum o členstve v EÚ, ktovie, možno sa pripojíte k brexitu," zaglosoval s úsmevom Farage.

Európska komisia (EK) dnes konštatovala, že novela maďarského vysokoškolského zákona nie je v súlade s viacerými európskymi pravidlami, konkrétne so slobodou poskytovania služieb a podnikania, akademickou slobodou a právom na vzdelávanie. Budapešti poslala oficiálny list s právnou analýzou a dala jej jeden mesiac na odpoveď. Ak Maďarsko zistenia EK nevyvráti, bude čeliť konaniu vo veci porušenia právnych predpisov EÚ.