Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Orbán sľúbil Merkelovej účasť Nemcov na rozšírení Paksu

Maďarský premiér Viktor Orbán a nemecká kancelárka Angela Merkelová si podávajú ruky po tlačovej konferencii 2. februára 2015 v Budapešti Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka počas pondelňajšej oficiálnej návštevy Budapešti dostala od maďarského premiéra Orbána sľub, že nemecké podniky môžu byť dodávateľmi pri rozširovaní atómovej elektrárne v Paksi.

Budapešť 3. februára (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas pondelňajšej oficiálnej návštevy Budapešti dostala od maďarského premiéra Viktora Orbána sľub, že nemecké podniky - v prvom rade Siemens - môžu byť dodávateľmi pri rozširovaní atómovej elektrárne v Paksi. Tvrdí to dnešné vydanie maďarského denníka Népszabadság odvolávajúc sa na viaceré nemenované zdroje.

Podľa expertov však v tejto dohode je viac taktických prvkov než skutočných možností spolupráce, píše denník, ktorý pred príchodom nemeckej kancelárky napísal, že medzi jej návštevou a nadchádzajúcou návštevou ruského prezidenta Vladimíra Putina môže existovať priama súvislosť.

Népszabadság 19. januára uviedol, že tieto návštevy môže spájať projekt ruského rozšírenia elektrárne v Paksi. Pri vzniku projektu asistoval medzi Orbánom a Putinom podľa denníka jeden z najvplyvnejších nemeckých priemyselných barónov - bývalý šéf koncernu Daimler Chrysler Klaus Mangold.

Periodikum podrobne analyzuje možný vývoj z pohľadu účasti nemeckých firiem a konštatuje, že Orbánov sľub Merkelovej bude ťažké splniť bez toho, že by neboli pritom poškodené maďarské či ruské záujmy.