Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán odhalil sochu Istvána Tiszu, ktorého súsošie zbúrali v roku 1945

Viktor Orbán Foto: TASR/Michal Svítok

István Tisza bol predsedom maďarskej vlády v rokoch 1903-1905, potom v období 1913-1917.

Budapešť 9. júna (TASR) - Sochu niekdajšieho maďarského premiéra Istvána Tiszu, ktorého zavraždili 31. októbra 1918, odhalil dnes slávnostne na obnovenom budapeštianskom Kossuthovom námestí predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Informoval o tom spravodajský server Hvg.hu.

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) na protest proti Tiszovi, ktorý podľa ľavičiarov nebol osobnosťou integrujúcou maďarský národ, sa na odhalení sochy nezúčastnila.

Orbán v slávnostnom prejave vyjadril nádej, že znovupostavenie sochy Tiszu bude znamenať začiatok novej etapy budovania národa a zjednotenia národa. "Po rozpade liberálneho obdoba sa môže začať národné obdobie," dodal.

Predseda maďarskej vlády pripomenul, že na pamiatku Istvána Tiszu postavili 22. apríla 1934 na Kossuthovom námestí súsošie, ktoré potom v roku 1945 odstránili. "Keď v roku 1918 spáchali proti nemu atentát, monarchia sa rozpadla," podotkol Orbán, ktorý naznačil paralelu medzi týmito udalosťami.

Tisza podľa jeho slov bojoval proti tomu, aby zástancovia liberalizmu a socializmu hlásali, že odvolávať sa na národ je zastarané. "Tisza sa domnieval, že národ dokáže spojiť ľudí a až do konca stál na strane Maďarmi vedeného dualizmu, pretože vedel, že alternatívou monarchie môže byť tak akurát anarchia," podotkol premiér.

István Tisza bol predsedom maďarskej vlády v rokoch 1903-1905, potom v období 1913-1917.