Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbán prosí spojencov o pomoc s presadzovaním maďarských záujmov

Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Maďarsko bez rozmýšľania plní svoje záväzky - ako člen Severoatlantickej aliancie poslalo vojakov do Afganistanu a na žiadosť Spojených štátov do Iraku.

Budapešť 20. novembra (TASR) - Maďarsko bez rozmýšľania plní svoje záväzky - ako člen Severoatlantickej aliancie poslalo vojakov do Afganistanu a na žiadosť Spojených štátov do Iraku. Teraz, keď sa dejú záležitosti v strednej Európe, očakáva Maďarsko od každého svojho spojenca, aby pomáhal uplatňovať maďarské záujmy, vyhlásil dnes v Budapešti na XIII. plenárnom zasadnutí Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI premiér povedal, že v čase krízy je vecou Maďarska, aby zadefinovalo vlastné záujmy a svoju pozíciu. "Nie je otázkou, na ktorú stranu sa máme postaviť. To je komunistický spôsob uvažovania. Správne položená otázka je, čo je záujmom Maďarska," konštatoval Orbán.

Dodal, že Európa sa v súčasnosti dostala do situácie "studeného mieru", v ktorom nie je jasné, kto bude víťazom a kto porazeným.

V súvislosti so situáciou na Ukrajine podotkol, že Maďarsko podporuje zachovanie územnej suverenity svojho východného suseda. "Je v tom pri zachovaní medzinárodného práva aj kúsok sebeckého maďarského národného záujmu - národnostrategickým záujmom Maďarska totiž je, aby medzi Ruskom a Maďarskom existovalo čosi, trebárs Ukrajina, ktorá môže byť domovom 200.000 zakarpatských Maďarov," zdôraznil predseda maďarskej vlády.

Orbán ocenil výsledky Strany maďarskej komunity (SMK) v uplynulých komunálnych voľbách v SR a poznamenal, že v krajinách Karpatskej kotliny sa posilnilo zastúpenie politických strán maďarských menšín.

MÁÉRT - maďarsko-maďarský summit - vznikol 20. februára 1999. Vláda Ferenca Gyurcsánya prerušila v roku 2004 sériu zasadnutí a hľadala iné formy konzultácií maďarskej vlády s organizáciami zahraničných Maďarov. MÁÉRT napokon po šesťročnej pauze zasadla v roku 2010 prvýkrát. Členom stálej konferencie zo SR je SMK.