Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán: Systém riešenia utečencov v Európe je nefunkčný

Snímka z tlačovej konferencie počas stretnutia predsedov vlád krajín V4 a prezidenta Francúzskej republiky na Bratislavskom hrade 19. júna 2015. Na snímke maďarský predseda vlády Viktor Orbán. Foto: TASR

Predseda maďarskej vlády podčiarkol, že Európska únia uznala, že Maďarsko a Bulharsko si v rámci rozdeľovania migrantov v rámci únie zasluhujú špeciálny prístup.

Budapešť/Brusel 26. júna (TASR) - Terajší systém riešenia otázky utečencov v Európe nie je funkčný, mal by byť prehodnotený. Vyhlásil to dnes v Bruseli po zasadnutí Európskej rady predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa spravodajského servera Vs.hu premiér novinárom povedal, že Dublinskú dohodu stanovujúcu kritériá, na základe ktorých sa určí krajina zodpovedná za preskúmanie žiadosti o azyl, neprojektovali na "sťahovanie národov". V čase vzniku dohody ešte podľa jeho slov nebol miliónový tlak migrantov, aký je teraz.

Orbán zdôraznil, že Maďarsko aplikuje dublinské predpisy a nepozastaví nariadenia dohody. "Očakávame však, že aj ostatné krajiny ich realizujú," zdôraznil a dodal, že ak by tak robili, počet migrantov prichádzajúcich do Maďarska by bol významne menší.