Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Návšteva v Pekingu: Maďarsko má s Čínou strategické partnerstvo

Čínsky prezident Xi Jinping (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa rozprávajú počas stretnutia v Pekingu 13. mája 2017. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Maďarska a Číny podľa agentúry MTI podpísali niekoľko dohôd.

Peking/Budapešť 13. mája (TASR) - Čínska vláda pozdvihla dvojstrannú spoluprácu Číny s Maďarskom na ucelené strategické partnerstvo. Podľa agentúry MTI to povedal dnes v Pekingu maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, ktorý je členom delegácie oficiálnej návštevy premiéra Viktora Orbána.

Predsedu maďarskej vlády v sobotu predpoludním miestneho času prijal s vojenskými poctami prezident Si Ťin-pching a Orbán okrem hlavy štátu rokoval aj s premiérom Li Kche-čchiangom.

Príslušníci čestnej stráže držia červenú vlajku počas uvítacej ceremónie pri príležitosti príchodu maďarského premiéra Viktora Orbána v Pekingu 13. mája 2017.
Foto: TASR/AP


Predstavitelia Maďarska a Číny podľa MTI podpísali niekoľko dohôd. Dohody sa týkajú okrem iného aj rozšírenia vývozu maďarských poľnohospodárskych produktov a potravín do Číny, čo je podľa šéfa maďarskej diplomacie obrovskou možnosťou pre maďarských farmárov.

Szijjártó dodal, že Maďarsku predložila čínska Eximbanka návrh financovania projektu modernizácie železničnej trate Belehrad-Budapešť.

Po oficiálnych rokovaniach premiér Orbán položí veniec k Pamätníku ľudových hrdinov na námestí Tchien-an-men.