Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Orbán telefonoval s Trumpom, ktorý ho pozval do Washingtonu

Na kombosnímke Donald Trump (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Myslím si, že Amerika bude mať prezidenta, ktorý nie je ideologicky obmedzený. Je to otvorený človek, ktorého oveľa viac zaujíma úspech, efektivita a výsledky než politické teórie, uviedol Orbán.

Budapešť 25. novembra (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán telefonoval vo štvrtok s novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý ho pozval na návštevu do Washingtonu. Trump dal podľa Orbána počas telefonátu zároveň jasne najavo, že o Maďarsku zmýšľa veľmi dobre. Maďarský predseda vlády to uviedol v rozhovore pre ekonomický denník Világgazdaság, z ktorého dnes citovala agentúra AP.

Orbán, ktorého vládu viacerí vysokopostavení činitelia Spojených štátov dlhodobo kritizujú pre oslabovanie demokratickej rovnováhy v krajine, ešte v júli povedal, že Trumpove názory v oblasti migrácie by boli lepším variantom pre Európu a Maďarsko.

Maďarský premiér, ktorý sa zaslúžil aj o výstavbu plota na južných hraniciach svojej krajiny, aby tak zastavil prílev migrantov, v rozhovore pre Világgazdaság ďalej uviedol, že pozícia Maďarska sa s Trumpom výrazne zlepšuje.

"Myslím si, že Amerika bude mať teraz prezidenta, ktorý nie je ideologicky obmedzený. Je to otvorený človek, ktorého oveľa viac zaujíma úspech, efektivita a výsledky než politické teórie," uviedol ďalej maďarský premiér. Orbán Trumpovi počas telefonátu podľa vlastných slov povedal aj to, že vo Washingtone už dlho nebol, pretože ho tam považovali za "čiernu ovcu". Trump sa vraj len zasmial a pripustil, že on sám bol na tom rovnako.

Trumpvo víťazstvo v amerických prezidentských voľbách Orbán nadšene prijal. Bezprostredne po ňom ho označil za skvelú správu, vďaka ktorej sa Západná civilizácia bude môcť vrátiť ku "skutočnej demokracii a priamej, čestnej reči" a oslobodiť sa od paralyzujúceho obmedzenia, aké podľa neho predstavuje politická korektnosť.