Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán: Úzka hospodárska spolupráca so SR pomôže aj maďarskej menšine

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Slovensko-maďarské vzťahy už dávno neboli také vyvážené ako v súčasnosti, zdôraznil premiér Orbán.

Budapešť 3. decembra (TASR) - Po tom, čo sa Strana maďarskej komunity (SMK), fungujúca na národnom princípe, nedostala do slovenského parlamentu, sa maďarská vláda sústredila na úzku hospodársku spoluprácu so Slovenskom. Tá by totiž v konečnom dôsledku mala prospieť aj Maďarom žijúcim na Slovensku, vyhlásil dnes v Budapešti na XIV. plenárnom zasadnutí Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Zatiaľ podľa jeho slov nie je možné posúdiť, či doterajšie nesporné úspechy sú z tohto hľadiska dostatočné, v každom prípade však treba vyzdvihnúť projekt výstavby nového dunajského mosta v Komárne. "Slovensko-maďarské vzťahy už dávno neboli také vyvážené ako v súčasnosti," zdôraznil premiér.

Orbán vyjadril nádej, že akreditácia komárňanskej Univerzity J. Selyeho bude v roku 2016 doriešená. "Prajem SMK, aby v budúcoročných voľbách získala parlamentné zastúpenie," povedal.

V hodnotení situácie spoločenstiev Maďarov žijúcich v susedných krajinách sa Orbán najviac venoval Rumunsku. Maďarská vláda podľa jeho slov vníma v oblasti menšinových práv isté zhoršenie situácie, okrem iného v otázke používania jazyka tamojšej maďarskej menšiny.

"Maďarský kabinet ľutuje, že v uplynulých rokoch rumunský kabinet neviedol politiku hľadania spolupráce Bukurešti s Budapešťou," konštatoval.

Predseda maďarskej vlády avizoval snahy svojho kabinetu vytvoriť jednotný maďarský vysokoškolský vzdelávací systém v Karpatskom oblúku a oznámil, že vláda spustila štipendijný program, v rámci ktorého sa budú môcť študenti vzdelávať na ktorejkoľvek maďarskej univerzite v krajinách Karpatského oblúka.

Dobrou správou podľa neho je, že stredná Európa sa stala najviac rozvíjajúcim sa regiónom Európskej únie. Zlou správou je ale to, že "skôrnatené" západoeurópske ekonomiky sú čoraz menej schopné vrátiť sa na predchádzajúcu dráhu rastu a trpia rastúcim zadlžovaním sa, zhodnotil Orbán.

Konferencia MÁÉRT - maďarsko-maďarský summit - vznikla 20. februára 1999. Vláda premiéra Ferenca Gyurcsánya prerušila v roku 2004 sériu zasadnutí a hľadala iné formy konzultácií maďarskej vlády s organizáciami zahraničných Maďarov. MÁÉRT napokon po šesťročnej pauze zasadla v roku 2010 prvýkrát.

Členom stálej konferencie zo Slovenskej republiky je SMK.