Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán v Bavorsku: Maďarsko stráži južné hranice Bavorska

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR - Martin Baumann

Maďarský premiér konštatoval, že terajšia migračná kríza môže historicky ovplyvniť budúcnosť Európy, pričom reakciu Európy na túto situáciu vo významnej miere ovplyvní postoj Nemecka.

Budapešť 23. septembra (TASR) - Vďaka Európskej únii a Schengenskej dohode je dnes možné strážiť hranice Bavorska na vonkajšej schengenskej hranici, ktorú v súčasnosti tvoria hranice Maďarska, vyhlásil dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v bavorskom kláštore Banz po schôdzke s predsedom bavorskej vlády Horstom Seehoferom.

Podľa maďarskej verejnoprávnej televízie M1 sa Orbán zúčastnil schôdzky parlamentnej frakcie Kresťanskosociálnej únie (CSU), ktorá v Bavorsku vládne.

Maďarský premiér konštatoval, že terajšia migračná kríza môže historicky ovplyvniť budúcnosť Európy, pričom reakciu Európy na túto situáciu vo významnej miere ovplyvní postoj Nemecka.

Orbán zdôraznil, že jeho vláda zastáva názor, že prebiehajúce migračné procesy, ktoré sa dejú "mimo zákonných pravidiel" je možné usmerniť do zákonom stanovených rámcov a k tomu si on osobne pýta podporu.

Pred novinármi maďarský premiér avizoval uzatvorenie hraníc s Chorvátskom rovnako, ako to 15. septembra urobilo Maďarsko na hraniciach so Srbskom. "Ak bude potvrdené, že dokážeme uplatniť maďarské zákony a fyzicky uzatvoriť zelenú hranicu (s Chorvátskom), tak nariadime jej ostré uzavretie," vyhlásil premiér a dodal, že potom už nebude možné beztrestne ilegálne prekročiť chorvátsko-maďarské hranice. Podľa Orbána k takejto situácii môže dôjsť v ktorýkoľvek deň a ktorúkoľvek hodinu.

Seehofer povedal, že súčasná situácia má historický charakter, ale v dôsledku migračnej krízy vznikla chaotická situácia. Platnosť pravidiel bola podľa jeho slov pozastavená na základe nemeckého rozhodnutia. Kvôli tomuto rozhodnutiu vznikla situácia "bez systému, poriadku a pravidiel", preto teraz treba každý deň improvizovať.

Predseda bavorskej vlády načrtol dva smery riešenia: treba obmedziť prisťahovalectvo a treba sa postarať o integráciu ľudí odkázaných na ochranu. "Sú to dva piliere, na ktorých by malo spočívať riešenie krízy," zdôraznil.

Podľa Seehofera si Orbán namiesto kritiky zasluhuje podporu za svoju činnosť, ktorú veľmi presvedčivo prezentoval počas návštevy rokovania frakcie CSU.