Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán: So susedmi máme čoraz lepšie vzťahy

Maďarský premiér Viktor Orbán, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Našou snahou je získavať priateľstvá, a nie nepriateľov, formuloval Orbán.

Budapešť 4. júna (TASR) - Maďarsko má čoraz lepšie vzťahy so svojimi susednými krajinami, vyhlásil v piatok pri príležitosti Dňa národnej spolupatričnosti v deň výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

"Síce Maďarsko má s týmito krajinami pre Trianon spory súvisiace s právami tam žijúcich Maďarov, avšak ukázalo sa, že našu silu a úspech rešpektujú," citovala premiéra agentúra MTI.

Podľa jeho slov odkedy sa Maďarsku podarilo zosilnieť, zlepšilo svoje vzťahy so susedmi. "Máme čoraz lepší vzťah s čoraz viacerými okolitými krajinami. Našou snahou je získavať priateľstvá, a nie nepriateľov," formuloval Orbán.

V súvislosti s národnou spolupatričnosťou Maďarov ministerský predseda zdôraznil, že táto myšlienka je silná – silnejšia, než bola kedykoľvek. "Pritom nezabúdame na nič z toho, čo sa udialo; nechceme svoj národ vnímať ako navždy odsúdený. Chceme byť silní a úspešní – a sčasti takými už aj sme," dodal.

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska v závere prvej svetovej vojny, podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon pri Paríži predstavitelia Dohody (teda Británie, Francúzska, Spojených štátov a Talianska) a Maďarska.

Ako dôsledok Trianonskej zmluvy zostalo v Maďarsku sedem miliónov z 20,8 milióna obyvateľov predošlého Uhorska. Dovedna 72 percent územia Uhorska pripadlo spojeneckým krajinám a Maďarsko stratilo prístup k moru, ktoré malo prostredníctvom Chorvátska.

Hoci Maďarsko zmluvu podpísalo a ratifikovalo, s novým stavom sa nezmierilo. Poslanci maďarského parlamentu 31. mája 2010 rozhodli, že výročie podpisu zmluvy sa bude každoročne pripomínať pamätným dňom, ktorý bol stanovený na 4. júna ako Deň národnej spolupatričnosti.

Tento deň si v piatok pripomenú na mnohých miestach Maďarska i v krajinách, kde žijú Maďari. Pred budovou parlamentu na budapeštianskom Kossuthovom námestí pripravili výstavu fotografií k 101. výročiu Trianonu a v Národnom divadle bude slávnostné predstavenie. Večer o 20.21 h zapália oheň spolupatričnosti. Vlani si podpísanie Trianonskej mierovej zmluvy pripomenuli Maďari zapálením ohňa na vyše 6000 miestach šiestich kontinentov sveta.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)