Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Orbán v Sarajeve: EÚ potrebuje teraz Balkán viac, než naopak

Maďarský premiér Viktor Orbán odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na summit EÚ v Bruseli vo štvrtok 24. júna 2021. Foto: TASR/AP

Orbán potvrdil, že jeho vláda od Sarajeva očakáva impulzy, v ktorých tamojších hospodárskych sektoroch by mohla - popri už existujúcich - byť prospešná maďarská účasť.

Budapešť/Sarajevo 22. júna (TASR) - Maďarsko podporuje rýchlu integráciu Balkánu, a v rámci nej aj integráciu Bosny a Hercegoviny do Európskej únie. "Únia teraz potrebuje Balkán viac, než naopak," vyhlásil vo štvrtok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v Sarajeve po schôdzke s predsedníčkou vlády Bosny a Hercegoviny Borjanou Krištofovou. S odvolaním sa na webovú stránku komerčnej televízie ATV o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarský premiér povedal, že vojna na Ukrajine posilňuje úlohu Balkánu, pretože podľa neho ide o poslednú významnú rezervu zdrojov Európy. "EÚ potrebuje všetku dynamiku, pretože teraz stráca konkurencieschopnosť a tento proces treba zvrátiť," podčiarkol Orbán.

Obaja politici označili vzájomnú spoluprácu Maďarska s Bosnou a Hercegovinou za dobrú. Orbán potvrdil, že jeho vláda od Sarajeva očakáva impulzy, v ktorých tamojších hospodárskych sektoroch by mohla - popri už existujúcich - byť prospešná maďarská účasť.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)