Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Orbán v Satu Mare: Rumunskí Maďari musia presadzovať svoje záujmy

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér V: Orbán pricestoval na pozvanie predsedu Demokratického zväzu rumunských Maďarov Hunora Kelemena.

Budapešť/Satu Mare 8. decembra (TASR) - Maďari žijúci v Rumunsku musia presadzovať svoje záujmy. Kvalitu rumunsko-maďarskej spolupráce výrazne ovplyvňuje aj sila rumunských Maďarov, povedal dnes predseda maďarskej vlády Viktor v rumunskom meste Satu Mare v blízkosti hraníc s Maďarskom.

Orbán podľa agentúry MTI pricestoval na pozvanie predsedu Demokratického zväzu rumunských Maďarov (RMDSZ) Hunora Kelemena. V Sedmohradsku sa Orbán zúčastní volebnej kampane RMDSZ pred nedeľňajšími rumunskými parlamentnými voľbami.

Maďarský premiér podotkol, že okolo maďarskej menšiny a v rumunskej politike možno badať javy, ktoré predstavujú hrozbu. "Domnievame sa, že tu žijúcim Maďarom sa nedostáva vždy úcty, ktorú si zaslúžia. Myslíme si, že rumunská moc sa nesnaží odstrániť všetky možné prekážky ich rozvoja," kritizoval Orbán.

Zdôraznil však, že Maďarsko má záujem na tom, aby Rumunsko bolo úspešné, pretože úspech susedného Rumunska prospeje aj Maďarsku. Rumunských Maďarov vyzval, aby sa zjednotili a vo voľbách podporili RMDSZ.