Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V. Orbán varoval pred rizikom zavedenia pasových kontrol v EÚ

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Podľa Orbána hrozí riziko, že EÚ namiesto potláčania migrácie zavedie pre európskych občanov povinné pasové kontroly na hraniciach.

Budapešť 24. februára (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán varoval dnes pred rizikom znovuzavedenia pasových kontrol v Európskej únii. Jeho slová odzneli vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.

Podľa Orbána hrozí riziko, že EÚ namiesto potláčania migrácie zavedie pre európskych občanov povinné pasové kontroly na hraniciach. Takéto rozhodnutie by podľa neho mohlo padnúť už čoskoro.

Premiér v pravidelnom piatkovom rozhovore - okrem obvyklej kritiky EÚ - opäť vystúpil aj voči mimovládnym organizáciám. Niektoré organizácie s nejasným financovaním zo zahraničia podľa neho povzbudzujú migrantov k tomu, aby prichádzali do Maďarska a aby porušovali maďarské zákony.

Podľa jeho slov v Maďarsku existuje 60.000 mimovládnych organizácií, ktoré sa organizujú na dobrovoľnej báze a sledujú rôzne ciele. Avšak existujú aj medzinárodné siete, ktoré zriaďujú a financujú miestne pobočky presadzujúce záujmy medzinárodného kapitálu; tie sa potom maskujú ako občianske združenia, tvrdí Orbán.

"Ide o všeobecný problém západných demokracií, čelia mu aj Spojené štáty či Francúzsko," domnieva sa Orbán. Podľa neho je oprávnenou požiadavkou, aby bola činnosť takýchto organizácií transparentná a aby sa dala kontrolovať.

Podľa organizácie Amnesty International (AI) vláda Viktora Orbána vedie dlhodobú kampaň zameranú na diskreditáciu mimovládnych organizácií.