Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán vo Viedni: Maďarsko bude chrániť aj hranice s Chorvátskom

Maďarskí vojaci stoja v blízkosti skupiny migrantov, ktorí prechádzajú hranicou z Chorvátska. Foto: TASR/AP

Maďarsko uskutoční na svojich hraniciach s Chorvátskom "podobné, aj keď nie totožné opatrenia" ako na hraniciach so Srbskom, kde bol postavený plot.

Viedeň 25. septembra (TASR) - Maďarsko uskutoční na svojich hraniciach s Chorvátskom "podobné, aj keď nie totožné opatrenia" ako na hraniciach so Srbskom, kde bol postavený plot. Po dnešnom stretnutí s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom a vicekancelárom Reinholdom Mitterlehnerom vo Viedni to povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

"Nevidím žiadnu inú možnosť ako to, čo fungovalo na srbských hraniciach, realizovať aj na hraniciach s Chorvátskom," citovala agentúra APA Orbána, ktorý vystúpil na oddelenej tlačovej konferencii.

Aj keď Orbán vidí, že Rakúsko tieto opatrenia nepodporuje "z celého srdca", zároveň uznáva, "že ak chce Maďarsko dodržiavať medzinárodné dohody, malo by kontrolovať chorvátsko-maďarské hranice".

Orbán zdôraznil, že Maďarsko chce zachovať tradične dobré vzťahy s Rakúskom. Zároveň sa ohradil voči kritike prístupu Maďarska k utečeneckej kríze od rakúskych politikov. Zatiaľ čo jeho krajina sa snaží dodržiavať platné predpisy, je odzadu terčom "priateľskej paľby", konštatoval maďarský premiér.

Napriek tomu je Maďarsko pripravené zabudnúť na slová o nacizme, čo je zo strany rakúskeho politika jednoducho absurdné. Maďarsko je tiež ochotné zabudnúť na to, že maďarské orgány boli obvinené z porušovania ľudských práv, čo je podľa Orbána lož.

Stretnutia s Faymannom a Mitterlehnerom sa niesli v "duchu dobrej vôle". Vzťahy sú preto "teraz lepšie, než boli dnes ráno o ôsmej hodine", vyhlásil Orbán. Keďže Viedeň odmietla návrh vytvoriť koridor pre utečencov vedúci do Rakúska a Nemecka cez Maďarsko, Orbán vyslovil požiadavku, "aby bolo Maďarsko pri ochrane hraníc jednoznačne podporované".

Podľa Faymanna jeho dnešné stretnutie s Orbánom neprinieslo konkrétne zblíženie postojov vo veci utečeneckej politiky. Za neprijateľné považuje to, že napriek platnosti dublinských swerníc nie je možné vrátiť utečencov do iných krajín, pretože nedodržiavajú pravidlá.

Vzťahy s Maďarskom označil Faymann za korektné, avšak napäté. Niekoľkokrát zdôraznil, že "spolupráca si vyžaduje základňu".

Na stredajšom mimoriadnom summite EÚ v Bruseli došlo k slovnej potýčke medzi Orbánom a Faymannom. Orbán povedal, že bude uvažovať o údajnom návrhu Faymanna, aby Maďarsko púšťalo do Rakúska všetkých utečencov. Faymann v reakcii Orbána vyzval, aby dodržiaval zákony, čo sa týka tak Schengenu a Dublinu, ako aj ľudských práv a práva na azyl.