Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán: Voľby sme ešte vôbec nevyhrali; hrozí posilnenie Jobbiku

Viktor Orbán Foto: TASR/Michal Svítok

Parlamentné voľby v Maďarsku sa uskutočnia v nedeľu 6. apríla.

Budapešť 5. apríla (TASR) - Nedeľňajšie parlamentné voľby vládny blok Fidesz-KDNP ešte zďaleka nevyhral. Vyhlásil to dnes v rozhovore pre maďarskú komerčnú televíziu Hír TV predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý upozornil, že časť pravicových voličov zvažuje podporiť ultrapravicový Jobbik.

"Na pravej strane politického spektra - v občianskom, národnom a kresťanskom tábore - nevidím to odhodlanie, že pôjdeme voliť a za každú cenu dotiahneme tieto voľby do víťazstva," konštatoval Orbán.

Fidesz-KDNP podľa jeho slov má záujem na tom, aby bola vysoká volebná účasť. "Aby som bol úprimný - viem, bude sa to zdať prehnané -, ale musím povedať, že máme dôvod na obavy kvôli výsledku volieb," zdôraznil Orbán, podľa ktorého existuje medzi sympatizantmi pravice tábor, ktorý chce podeliť svoje dva hlasy, ktoré má k dispozícii, medzi Fidesz-KDNP a extrémistický Jobbik.

"Nemôžeme zveriť svoju budúcnosť do rúk politickej sily, ktorá ešte nič nepoložila na stôl," zvolal premiér Orbán.

Aktuálne prieskumy verejnej mienky hovoria o istom víťazstve bloku Fidesz-KDNP pred ľavicovým volebným blokom Zomknutie a ultrapravicovým Jobbikom.