Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Orbán pri výročí vlády: Zostaneme v EÚ a NATO, Ruska sa nevzdáme

Viktor Orbán Foto: TASR/AP/MTI

Premiér vyhlásil, že Maďarsko je už dnes krajinou, ktorá stojí na bezpečných základoch.

Budapešť 29. mája (TASR) - Predseda maďarskej vlády je pripravený diskutovať s Európskou úniou, ale bude bojovať proti akýmkoľvek pokusom nasmerovať Maďarsko preč z EÚ a NATO. Podľa agentúry MTI to dnes uviedol Viktor Orbán na konferencii v Budapešti pri príležitosti piateho výročia jeho pôsobenia vo funkcií premiéra.

Podľa ľavicového denníka Népszava Orbán tiež zdôraznil, že zásadným záujmom Maďarska je mať dobré vzťahy s Ruskom.

Na konferenciu nevpustili organizátori viaceré opozičné médiá. Mienkotvorný denník Népszabadság potom zo solidarity s nimi o neinformoval vlastnou správou, ale zverejnil iba správu MTI.

Premiér vyhlásil, že Maďarsko je už dnes krajinou, ktorá stojí na bezpečných základoch. Ekonomický výkon krajiny označil za dobrý aj v porovnaní s ostatnými štátmi EÚ. "V roku 2010 ležalo Maďarsko v troskách po ôsmich rokoch vlády socialistov," zdôraznil.

Orbán pripustil, že v období uplynulých piatich rokov sa jeho vláda dopustila aj chýb. Medzi ne zaradil plán na rozšírenie zdanenie telekomunikačnej dane aj na internet.

Premiér vyhlásil nulovú toleranciu voči zneužívaniu moci, ale aj voči tomu, aby ktokoľvek útočil osobne na úspešných a smelých ľudí, "trebárs iba zo závisti".

Podľa jeho slov uplynulých päť rokov vládnutia charakterizovala sila, ktorá bola potrebná na posilnenie zoslabnutej krajiny. Odteraz však už vláda bude pri rozhodovaní pozorne sledovať každodenný život Maďarov. "Táto práca bude zrejme ťažšia," poznamenal Orbán.