Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V. ORBÁN: Výstavbou plota chránime vonkajšie hranice Európy

Snímka z tlačovej konferencie počas stretnutia predsedov vlád krajín V4 a prezidenta Francúzskej republiky na Bratislavskom hrade 19. júna 2015. Na snímke maďarský predseda vlády Viktor Orbán. Foto: TASR

Vyriešenie otázky hospodárskych migrantov považuje maďarský premiér za komplikované.

Bratislava 19. júna (TASR) – Maďarský premiér Viktor Orbán obhajoval dnes v Bratislave výstavbu plota na srbských hraniciach, ktorou chce čeliť náporu nelegálnych migrantov.

Ako upozornil po skončení dnešného summitu Vyšehradskej štvorky rozšíreného o Francúzsko, zo všetkých krajín Európskej únie prišlo práve do Maďarska najviac migrantov. V médiách sa však podľa Orbána píše iba o Taliansku a Grécku.

Vyriešenie otázky hospodárskych migrantov označil za komplikovanú otázku. "Patrím k tej škole, že pokiaľ je nejaká otázka komplikovaná, tak to treba vyriešiť najjednoduchším spôsobom. Takže sme sa rozhodli, že prejdeme na jednoduchší spôsob - to znamená, že štát bude chrániť svoje vonkajšie hranice. Bodka," podčiarkol.

Pripomenul, že keď sa Budapešť pripojila k schengenskej zóne, tak sa zaviazala k ochrane vonkajších hraníc nielen Maďarska, ale aj Európy pred akýmikoľvek ilegálnymi zásahmi. Nelegálne prekračovanie hraníc považuje Orbán za trestný čin, pričom Maďarsko nepripustí, aby sa páchali nejaké trestné činy na jeho hraniciach. "Je to naša štátna povinnosť, aby sme ich ochránili. Máme na to prostriedky, rozpočet aj pracovnú silu a túto prácu aj vykonáme," deklaroval.

Zároveň uistil francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, že Maďarsko zabezpečí ochranu európskych hraníc v rámci medzinárodného práva. Už začalo s prípravnými prácami, pričom všetky finančné a technické otázky sa budú riešiť budúcu stredu.

Maďarská vláda nariadila v stredu ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby dal vybudovať štyri metre vysoký plot na fyzické uzatvorenie hraníc so Srbskom. Plot bude postavený na 175-kilometrovom hraničnom úseku. Budapešť si za to vypočula kritiku z viacerých strán.