Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Orbán zablahoželal tvorcom filmu Saulov syn k získaniu Oscara

Maďarský režisér László Nemes pózuje so soškou Oscara za najlepší zahraničný film s názvom Saulov syn na 88. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied v Los Angeles 28. februára 2016. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán na sociálnej sieti Facebook zablahoželal tvorcom maďarského filmu Saulov syn, ktorý v noci nadnes získal Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Budapešť 29. februára (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán na sociálnej sieti Facebook zablahoželal tvorcom maďarského filmu Saulov syn, ktorý v noci nadnes získal Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

"Je to veľký deň pre maďarský film. Ďakujeme všetkým," napísal Orbán po maďarsky i po anglicky. Film režiséra Lászlóa Nemesa rozpráva o osude žida v nacistickom tábore. Ide o historicky druhého Oscara pre maďarskú kinematografiu; v roku 1982 získal zlatú sošku režisér István Szabó za film Mefisto.



Už 88. ročník odovzdávania Oscarov sa konal v americkom Los Angeles. Prestížne ocenenie udeľuje Akadémia filmových umení a vied, ktorá v súčasnosti pozostáva z približne 6200 členov. Celkový počet súťažných kategórií je 24.