Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbán založil kampaň na Sorosovi z článkov novín, tvrdí Navracsics

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán počas prejavu na oslave 61. výročia vypuknutia revolúcie proti diktatúre a sovietskej okupácii z roku 1956. Foto: TASR/DUNA/ MTI - Tamas Kovacs

Eurokomisár reagoval aj na dávnejšie obvinenia vicepremiéra Zsolta Semjéna, ktorý ho pre odmietanie existencie Sorosovho migračného plánu označil za vlastizradcu.

Budapešť 12. novembra (TASR) - Mohutný odpor proti americkému finančníkovi Georgeovi Sorosovi je rétorickým prvkom volebnej kampane vlády maďarského premiéra Viktora Orbána. Vyhlásil to v nedeľu v Kecskeméte maďarský člen Európskej komisie, komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics.

Podľa spravodajského servera Hvg.hu tento bývalý predseda parlamentnej frakcie Orbánovej strany Fidesz a bývalý minister spravodlivosti Orbánovej vlády povedal, že vláda svoju kampaň proti migračným plánom založila na Sorosových článkoch, ktoré boli zverejnené v novinách. "EK nezvykne vytvárať pracovný plán na základe novinových článkov," zdôraznil Navracsics.

Eurokomisár reagoval aj na dávnejšie obvinenia vicepremiéra Zsolta Semjéna, ktorý ho pre odmietanie existencie Sorosovho migračného plánu označil za vlastizradcu.

"Nie som rád, ak ma označujú za vlastizradcu, podľa mňa aj Semjén vie, že nie som," povedal Navracsics. Podľa Navracsicsa je poľutovaniahodné, ak v Maďarsku v rámci zahraničnej politiky o Európe hovoria, ako keby Maďarsko nebolo jej súčasťou, pričom Maďarsko vedie neustály spor s Úniou ako s vonkajšou mocnosťou.

Orbán v nedeľu v Budapešti po znovuzvolení za predsedu Fideszu na zjazde strany povedal: "Maďarsko ochráni svoje hranice, zabráni realizácii Sorosovho migračného plánu."