Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Orbán: Západ sa zdráha jednoznačne odsúdiť hriechy komunizmu

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR AP

Maďarský premiér označil za neprijateľné, že západný svet, vrátane Európskej únie, dodnes neodsúdil činy komunistov.


Budapešť 25. februára (TASR) - Kým hriechy nacizmu odsúdil medzinárodný vojenský súd, predstavitelia slobodného sveta po zmene režimu v strednej a východnej Európe nevyriekli podobne prísny verdikt nad zločinmi komunizmu. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán to povedal dnes v Budapešti pri príležitosti Dňa obetí komunistickej diktatúry.

Podľa spravodajskej televíznej stanice HírTV premiér na zhromaždení na budapeštianskom cintoríne Rákoskeresztúr podotkol, že ničivé idey 20. storočia pochádzajú zo Západu, čo platí aj pri základných myšlienkach komunizmu.

Orbán označil za neprijateľné, že západný svet, vrátane Európskej únie, dodnes neodsúdil činy komunistov. "V 21. storočí to nemožno ospravedlňovať ľavicovými straníckymi sympatiami či straníckym priateľstvom," dodal.

Za pamätný deň obetí komunizmu vyhlásil 25. február v roku 2000 maďarský parlament. Týmto dňom si Maďari pripomínajú udalosti z 25. februára 1947, keď tajomníka Nezávislej maloroľníckej strany (FKGP) Bélu Kovácsa zatkli a odvliekli na nútené práce do Sovietskeho zväzu.