Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbánov Fidesz po takmer piatich rokoch stratil dvojtretinovú väčšinu

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Podľa spravodajského servera Vg.hu môže strata tejto väčšiny spôsobiť kabinetu ešte isté nepríjemné situácie.

Budapešť 23. februára (TASR) - Víťazstvom nezávislého kandidáta podporovaného ľavicovou opozíciou Zoltána Késza v doplňujúcich voľbách v nedeľu vo Veszpréme sa rozhodlo, že vládny blok Fidesz-KDNP bude nútený po takmer piatich rokoch vládnuť bez doterajšej dvojtretinovej väčšiny v parlamente.

Podľa spravodajského servera Vg.hu môže strata tejto väčšiny spôsobiť kabinetu ešte isté nepríjemné situácie.

Od jari 2010 si vládny blok menil čo len chcel - vrátane ústavy. Avšak aj keď v tomto volebnom období už Fidesz-KDNP zrejme ani neplánoval meniť ústavné zákony, môžu vzniknúť problémy pri prípadnej zmene pravidiel týkajúcich sa štátneho dlhu alebo pri voľbe ústavných sudcov, ku ktorým bude vládny blok odkázaný na hlasy z opozície.

Zákonov, ktoré si striktne vyžadujú 133 poslaneckých hlasov, teda dvojtretinovú väčšinu všetkých poslancov v 199-člennom zákonodarnom zbore, je iba 19. Podľa Vg.hu je málo pravdepodobné, že tieto zákony sa dostanú na schvaľovanie.

Ide o otázky, akými sú vystúpenie Maďarska z Európskej únie, vyhlásenie vojnového, výnimočného alebo núdzového stavu, prípadne zbavenie moci prezidenta. Aktuálnym bude teda iba schvaľovanie piatich ústavných sudcov, ktorých mandát vyprší do roku 2018.

Množstvo zákonov však bude možné meniť dvojtretinovou väčšinou prítomných poslancov - tam sa strata Fideszu-KDNP až tak netýka.

Server pripomína, že Fidesz-KDNP dokázal získať vo voľbách v roku 2014 dvojtretinovú väčšinu iba zmenou systému volebného zákona a úpravou volebných obvodov, ktorá však už po prehre v doplňujúcich voľbách vo Veszpréme do roku 2018 určite nebude možná. Sotva by totiž niekto z radov opozície hlasoval o zmene volebného zákona spolu s poslancami vládneho bloku, píše Vg.hu.

V doplňujúcich voľbách vo Veszpréme vyhral s desaťpercentným náskokom pred kandidátom Fidesz-KDNP Lajosom Némedim nezávislý Zoltán Kész so ziskom 43 percent hlasov. Voliči rozhodovali o uvoľnenom mandáte Tibora Navracsicsa z Fideszu, ktorý bol vymenovaný za komisára Európskej únie.