Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbánov zať predal podniky, s ktorými vyhrával miliardové zákazky

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Tiborczove podniky začali maďarské médiá ostro sledovať po tom, ako priebežne vyhrávali miliardové zákazky v rámci verejného obstarávania.

Budapešť 28. mája (TASR) - Zať maďarského premiéra Viktora Orbána István Tiborcz, ktorého spoločnosti v uplynulom období vyhrali v tendroch mnohé štátne zákazky, sa vzdal svojich podnikov. Podľa dnešného vydania denníka Napi Gazdaság sa Tiborcz rozhodol pre tento krok "pod tlakom neustálych útokov na neho a jeho rodinu".

Vláde blízky Napi Gazdaság uviedol, že všetky spoločnosti, ktoré sa zúčastnili na verejných súťažiach, prípadne by sa na nich mohli zúčastniť v budúcnosti, predal Orbánov zať s platnosťou k 28. aprílu.

Denník pripomína, že Ráhel Orbánová a István Tiborcz uzavreli manželstvo v septembri 2013. Tiborczove podniky začali maďarské médiá ostro sledovať po tom, ako priebežne vyhrávali miliardové zákazky v rámci verejného obstarávania.

Orbán v utorok v rámci hodiny otázok v parlamente vyhlásil, že už dávnejšie nariadil ministrovi národného rozvoja Miklósovi Sesztákovi, aby "štátne podniky odohnali každého, kto sa bude odvolávať na neho, prípadne jeho rodinných príslušníkov". Premiér tak reagoval na otázku Andrása Schiffera z opozičnej strany LMP, podľa ktorého Tiborczov podnik Elios vyhral od roku 2010 celkovo 19 tendrov na verejné osvetlenie, v ôsmich prípadoch bez protikandidátov.