Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbánovi blahoželali poprední európski nacionalisti a euroskeptici

Na snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Blahoželania k zisku tretieho mandátu na čele vlády dostal maďarský premiér od predstaviteľov takýchto strán a hnutí z Francúzska, Talianska, Holandska, Rakúska a Spojeného kráľovstva.

Brusel 9. apríla (TASR) - Lídri európskych pravicovo-populistických a euroskeptických strán v pondelok s radosťou privítali volebné víťazstvo maďarského premiéra Viktora Orbána v parlamentných voľbách. Informovala o tom agentúra DPA.

Blahoželania k zisku tretieho mandátu na čele vlády dostal maďarský premiér od predstaviteľov takýchto strán a hnutí z Francúzska, Talianska, Holandska, Rakúska a Spojeného kráľovstva.

Medzi prvými gratulantmi bola šéfka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová. Na svojom účte na Twitteri označila volebné výsledky Fideszu za "veľké a jasné víťazstvo".

"Prevrátené hodnoty a masová imigrácia tolerovaná EÚ boli opäť odmietnuté. Nacionalisti môžu získať väčšinu v európskych voľbách v roku 2019," uviedla Le Penová.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať koncom mája 2019.

Šéf talianskej Ligy Severu Matteo Salvini taktiež na Twitteri napísal, že Maďarsko "hlasovalo srdcom a rozumom a ignorovalo hrozby Bruselu a miliardy Georgea Sorosa". Salvini odkázal Orbánovi že sa možno čoskoro stretnú ako kolegovia, čím naznačil ambíciu stať sa talianskym premiérom.

Ako "výborné" a "zaslúžené" označil úspech Orbánovej strany holandský populistický politik Geert Wilders, šéf Strany slobody.

Predseda Strany slobodných Rakúska, vicekancelár Heinz-Christian Strache, na výsledky volieb v susednom Maďarsku nereagoval, avšak jeho stranícky kolega a člen Európskeho parlamentu Harald Vilimsky nadšene privítal víťazstvo Orbána.

Blahoželanie do Budapešti zaslal aj britský europoslanec Nigel Farage, bývalý šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a jeden zo strojcov brexitu.

"Viktor Orbán je najsilnejším lídrom v Európe a najväčšou nočnou morou Európskej únie, blahoželám Viktor," napísal Farage na Facebooku.

Orbánovo víťazstvo privítala aj belgická protiimigračná a euroskeptická strana Flámsky záujem. Jej predstavitelia pri tejto príležitosti uviedli, že "aj Flámsko potrebuje slušnú prisťahovaleckú politiku".

Spravodajca TASR Jaromír Novak