Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Orbán: Učme sa od Kolumbie, má rovnako veľké plány ako Maďarsko

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán počas stretnutia v Budapešti 11. mája 2018. Foto: TASR/AP

Premiér pripomenul dôležitosť vzájomného priateľstva aj na úrovni mladých ľudí a naznačil, že Kolumbia je súčasťou maďarského štipendijného programu.

Budapešť 11. mája (TASR) - Kolumbia má veľké plány do budúcnosti rovnako ako aj Maďari, uviedol v piatok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Vyhlásil to po schôdzke s nositeľom Nobelovej ceny za mier a prezidentom Kolumbie Juanom Manuelom Santosom.

Podľa agentúry MTI Orbán podotkol, že Maďarsko sa môže od Kolumbie učiť tomu, ako sa táto juhoamerická krajina snaží stať konkurencieschopnou krajinou sveta.

Premiér pripomenul dôležitosť vzájomného priateľstva aj na úrovni mladých ľudí a naznačil, že Kolumbia je súčasťou maďarského štipendijného programu.

Orbán podotkol, že obe krajiny znovuotvorili svoje veľvyslanectvá - v Kolumbii i v Maďarsku.

Prezident Kolumbie blahoželal Orbánovi za vynikajúce ekonomické ukazovatele, ktoré v rámci Európy Maďarsko dosahuje v oblasti hospodárskeho rastu. "Predstavujete politiku, ktorá sa veľmi podobá kolumbijskej politike v snahe o zvýšenie konkurencieschopnosti," zdôraznil Santos.

Najvyšší kolumbijský predstaviteľ sa prihovoril aj za posilnenie vzťahov štyroch latinskoamerických štátov zoskupených v Tichomorskom spoločenstve (SPC) so zoskupením Vyšehradskej štvorky (V4).

Maďarský prezident ocenil úspešný mierový proces v Kolumbii



Maďarský prezident János Áder zablahoželal v piatok v Budapešti prezidentovi Kolumbie Juanovi Manuelovi Santosovi k úspešnému mierovému procesu v tejto latinskoamerickej krajine. O budapeštianskej schôdzke prezidentov informovala agentúra MTI.

Santos poznamenal, že aj Maďarsko, čiastočne prostredníctvom Európskej únie, sa podieľalo na mierovom procese v Kolumbii. Santos vyjadril Maďarsku vďaku za to, že podporilo prijatie jeho krajiny do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Podľa Ádera Maďarsko môže spolupracovať s Kolumbiou v oblastiach vodného hospodárstva, v agrárnom sektore či v lesnom hospodárstve. Rozšíriť možno aj kooperáciu vo sfére kultúry a vo vzdelávaní.

Santos sa zaslúžil o ukončenie vyše 50 rokov trvajúcej občianskej vojny v Kolumbii, ktorá si vyžiadala najmenej 220.000 ľudských životov a vyhnala z domovov takmer šesť miliónov ľudí. Získal za to Nobelovu cenu za mier za rok 2016.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Prečítajte si aj: