Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Organizácia amerických štátov vyzýva vládu Venezuely na nové voľby

Ilustračné foto. Foto: TASR

Vyhlásenie Organizácie amerických štátov (OAŠ) prišlo v čase, keď jej generálny tajomník Luis Almagro vyzýva na vylúčenie Venezuely z tejto panamerickej organizácie.

Washington 24. marca (TASR) - USA a 13 ďalších krajín združených v Organizácii amerických štátov (OAŠ) vyzvali vo štvrtok venezuelskú vládu, aby čo najskôr oznámila termín parlamentných volieb a okamžite prepustila všetkých politických väzňov.

Vyhlásenie OAŠ prišlo v čase, keď jej generálny tajomník Luis Almagro vyzýva na vylúčenie Venezuely z tejto panamerickej organizácie, pričom venezuelskú vládu na čele s prezidentom Nicolásom Madurom obviňuje z likvidácie demokratického poriadku v krajine.

Predstavitelia členských štátov OAŠ vrátane Brazílie, Kanady, Kolumbie či Mexika však vylúčenie Venezuely považujú za krajnú možnosť a skôr sa prikláňajú k alternatíve začatia dialógu zameraného na vyriešenie hlbokej ekonomickej a politickej krízy, ktorou v súčasnosti Venezuela prechádza.

Na "urýchlené" vypísanie nových volieb vyzvalo venezuelskú vládu aj americké ministerstvo zahraničných vecí. Jeho hovorca Mark Toner v tejto súvislosti uviedol, že USA nenaliehajú na vylúčenie Venezuely z OAŠ, ale "vyzývajú jej vládu na okamžité prepustenie politických väzňov".

"Prezident Maduro by mal dovoliť demokraticky zvolenému národnému zhromaždeniu, aby vykonávalo svoje ústavné funkcie a mal by čo najskôr vypísať voľby," uviedol Toner.

Venezuela, krajina s najväčšími zásobami ropy na svete, má zároveň najvyššiu infláciu v globálnom meradle. Keďže jej chýbajú devízy, trpí nedostatkom potravín a liekov. Jej vzťahy s USA sa zhoršili už za Trumpovho predchodcu Baracka Obamu. Venezuela, ktorá udržiava úzke vzťahy s Ruskom, bola označená za hrozbu pre americkú národnú bezpečnosť.