Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Organizácia Full Fact: Británia je slabo chránená voči dezinformáciám

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Organizácia Full Fact Charita uviedla 15 odporúčaní pre vládu, politické strany, regulátorov a technologické spoločnosti na ochranu informačného prostredia v Británii.

Londýn 9. apríla (TASR) — Veľká Británia je veľmi slabo chránená voči dezinformáciám a v súčasnosti nie je dostatočne vybavená na boj proti nim. Konštatuje sa to vo výročnej správe organizácie Full Fact, ktorá sa zaoberá fact-checkingom, teda overovaním pravdivosti a správnosti faktických tvrdení. TASR o tom informuje na základe utorňajšej správy agentúry PA Media.

Organizácia vo svojej správe varuje, že bez prijatia okamžitých opatrení hrozí, že Spojené kráľovstvo zaostane za tempom pokroku v ochrane občanov pred dezinformáciami.

Vážne nedostatky v zákone o bezpečnosti v on-line priestore schválenom minulý rok a rýchle šírenie generatívnej umelej inteligencie si podľa nej vyžadujú zásadnú revíziu legislatívneho a regulačného rámca, aby bolo možné primerane bojovať proti zavádzajúcim informáciám a dezinformáciám.

Generatívna umelá inteligencia by mohla zohrať úlohu v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v Británii tým, že vďaka jednoduchému a rýchlemu šíreniu ho nebude jednoducho a rýchlo identifikovať ako falošný.

Organizácia Full Fact Charita uviedla 15 odporúčaní pre vládu, politické strany, regulátorov a technologické spoločnosti na ochranu informačného prostredia v Británii. Okrem iného navrhuje novelizáciu zákona o bezpečnosti v on-line priestore alebo jeho nahradenie novou legislatívou a vyzýva politické strany, aby sa zaviazali používať generatívnu umelú inteligenciu zodpovedne a transparentne.