Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Organizácia HRW kritizuje Líbyu za zákon o beztrestnosti povstalcov

Zákon prijatý začiatkom tohto mesiaca zaviedol beztrestnosť pre "vojenské, bezpečnostné a občianske zložky.

Tripolis 11. mája (TASR) - Organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzvala dnes Prechodnú národnú radu (NTC) v Líbyi, ústredný orgán dočasnej vlády v tejto severoafrickej krajine, aby zmenila nový zákon ochraňujúci zločincov, ktorí sa svojich činov mohli dopustili pod rúškom "boja za revolúciu".

Zákon prijatý začiatkom tohto mesiaca zaviedol beztrestnosť pre "vojenské, bezpečnostné a občianske činy", uskutočnené s cieľom podporiť revolúciu a zvrhnúť dlhoročného líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

Zástupca riaditeľa HRW pre Blízky východ Joe Stork vo svojom vyhlásení vo štvrtok uviedol, že zákon zavádza prax selektívnej justície a umožňuje z politickej vôle oslobodiť ľudí, ktorí spáchali závažné zločiny.

Vyslanec OSN v Líbyi Ian Martin v stredu v New Yorku predstavil najnovšiu správu o situácii v Líbyi. Podľa správy sa krajina vydala na cestu k demokracii, ktorú však poznačuje dlhodobé napätie prerastajúce do ozbrojených stretov. Podľa diplomata panuje v radoch bývalých povstalcov nespokojnosť s vývojom situácie po zmene režimu. Pozitívne podľa vyslanca OSN je najmä to, že Líbyjčania si po siedmich mesiacoch od pádu Kaddáfího režimu môžu v stále väčšej miere uplatňovať slobodu slova.

Z blížiacimi sa voľbami do Národného zhromaždenia sa vnútropolitická situácia v Líbyi neupokojuje a NTC stále nedokáže nastoliť bezpečnosť a vládu zákona. Celkovo panuje v krajine podľa "pocit nestability", konštatoval vyslanec.