Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Organizácia HRW odsúdila trest pre rivala egyptského prezidenta Sísího

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Foto: TASR/AP

Podľa politických oponentov sa slobodné voľby v Egypte nekonali odvtedy, ako sa Sísí dostal k moci. Sprievodným znakom jeho vlády je aj potláčanie opozície.

Káhira 9. februára (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vo štvrtok odsúdila ročný trest odňatia slobody vynesený v Egypte nad politikom Ahmadom Tantáwím, ktorý bol považovaný za jediného vážneho vyzývateľa úradujúceho prezidenta Abdala Fattáha Sísího v nedávnych prezidentských voľbách. Tantáwí bol odsúdený za porušenie volebného zákona, informovala v noci na piatok agentúra DPA.

HRW kritizovala aj rozhodnutie, ktorým súd Tantáwímu a jeho 21 podporovateľom na päť rokov zakázal kandidovať vo voľbách.

"Tým, že úrady bránia Tantáwímu kandidovať v budúcich voľbách, vysielajú jasný signál, že tolerovaný nebude žiadny kandidát, ktorý by pre Sísího predstavoval vážnu výzvu," uvádza sa vo vyhlásení HRW.

Sísí, ktorý prevzal moc pri prevrate pred desiatimi rokmi, bol v decembri znovu zvolený za prezidenta: svoj hlas mu odovzdalo takmer 90 percent voličov.

Staronový prezident mal vo voľbách troch vyzývateľov, ale žiadny z nich nezískal viac ako päť percent hlasov, dodala DPA.

O kreslo prezidenta sa Sísí mohol opäť uchádzať na základe zmien v ústave z roku 2019. Tie zároveň predĺžili funkčné obdobie zo štyroch rokov na šesť, takže po víťazstve vo voľbách bude pri moci do roku 2030.

Podľa politických oponentov sa slobodné voľby v Egypte nekonali odvtedy, ako sa Sísí dostal k moci. Sprievodným znakom jeho vlády je aj potláčanie opozície.

Bývalý poslanec egyptského parlamentu Tantáwí bol vlani na jeseň pri zbere podpisov pod svoju kandidatúru úspešný. Viacerí členovia jeho štábu však boli pri tom zadržaní pre údajné porušenie volebného zákona.

Egyptská iniciatíva za práva jednotlivca (EIPR) doplnila, že v súvislosti s Tantáwího kampaňou bolo zatknutých viac ako 120 ľudí. Časť z nich teraz súd uznal za vinných, pretože údajne neoprávnene tlačili a šírili dokumentáciu súvisiacu s voľbami.

Po správach o nezrovnalostiach a zadržaní svojich podporovateľov Tantáwí svoju kandidatúru z prezidentských volieb stiahol.