Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Organizácia Human Rights Watch kritizovala Orbánove právne úpravy

Viktor Orbán Foto: TASR/AP/MTI

Organizácia Human Rights Watch už tri roky dokumentuje v Maďarsku problémy v oblasti ľudských práv.

Budapešť 29. apríla (TASR) - Maďarská vláda by mala zabezpečiť, aby zákony a právna prax boli v súlade s medzinárodnými normami. Uvádza sa to v liste, ktorý dnes organizácia Human Rights Watch (HRW) adresovala predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi.

Podľa internetového vydania maďarského denníka Népszabadság HRW požaduje, aby Orbán dal do pôvodného stavu takmer všetky právne zmeny, ktoré jeho vláda urobila v uplynulých štyroch rokoch a ktoré kritizovali aj Spojené štáty či Európska únia.

HRW vyzvala maďarského premiéra, aby vrátil nezávislosť justícii, aby zrušil opatrenia obmedzujúce slobodu tlače, práva homosexuálov a náboženských organizácií, aby potlačil násilie voči menšinám a aby zrušil doplnok ústavy, ktorý umožňuje kriminalizáciu bezdomovcov.

Organizácia Human Rights Watch už tri roky dokumentuje v Maďarsku problémy v oblasti ľudských práv. Zaznamenala síce aj určité pozitívne zmeny, časť problémov je však potrebné vyriešiť, píše sa v liste podpísanom riaditeľom kancelárie HRW pre Európu a Strednú Áziu Hughom Williamsonom.