Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Organizácia ICAN: Zakážte jadrové zbrane alebo je to náš koniec

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Podľa organizácie pokiaľ budú existovať jadrové zbrane, katastrofa je neodvratná.

Oslo 9. decembra (TASR) - Predstavitelia Medzinárodnej kampane za zákaz jadrových zbraní (ICAN), ktorá získala tento rok Nobelovu cenu mieru, sa v sobotu zaviazali, že vystupňujú svoje snahy s cieľom zakázať takéto zbrane ohrozujúce ľudstvo.

"Čelíme teraz jasnému výberu, skoncovaniu s jadrovými zbraňami alebo nášmu koncu, to je naozaj podstata celej veci," uviedla Beatrice Fihnová, výkonná riaditeľka organizácie ICAN. Pokiaľ budú existovať jadrové zbrane, katastrofa je neodvratná, povedala na tlačovej konferencii v nórskom Osle v predvečer nedeľného slávnostného odovzdávania Nobelovej ceny mieru. K takejto katastrofe môže dôjsť podľa nej zámernou vojenskou eskaláciou, teroristickým či kybernetickým útokom alebo aj úplnou náhodou.

Organizácia ICAN v sobotu inštalovala pred nórskym parlamentom 1000 červených papierových žeriavov. Vyrobili ich deti z japonskej Hirošimy, miesta prvého jadrového bombového útoku z roku 1945, uvádza agentúra AP.

Na odovzdaní Nobelovej ceny pre ICAN budú chýbať veľvyslanci Spojených štátov, Francúzska a Británie, ktorí informovali, že na slávnostnom ceremoniáli ich krajiny - v rozpore so zvyklosťami - budú zastupovať radcovia ich veľvyslanectiev.

Americké veľvyslanectvo v Osle vysvetlilo, že zmluva o zákaze jadrových zbraní sa objavila v čase zvýšeného nebezpečenstva v oblasti šírenia jadrových zbraní a neberie ho do úvahy.

Sieť ICAN, ktorá združuje viac ako 450 organizácií, dlhodobo tvorí kampane za úplné nukleárne odzbrojenie. Ich najväčším úspechom bolo práve odštartovanie tvorby zmluvy na pôde OSN, ktorá má viesť k úplnému zákazu jadrových zbraní.

Prvé Nobelove ceny udelili 10. decembra 1901 - v deň piateho výročia úmrtia vynálezcu Alfreda Nobela. Nobelove ceny sa udeľujú vo švédskom hlavnom meste Štokholm. Nobelova cena za mier je jedinou, ktorá sa udeľuje v nórskej metropole Oslo.