Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Organizácia ruských odporcov Putina zasadá vo Varšave

Ruský prezident Vladimir Putin vystupuje s príhovorom pred príslušníkmi Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Moskve v utorok 19. marca 2024. Foto: TASR/AP

Na stredajšom zasadnutí Kongresu sa zúčastnil aj podpredseda poľského Senátu Michal Kamiňski.

Varšava 20. marca (TASR) - Kongres zástupcov ľudu, organizácia označujúca sa za volený tieňový ruský parlament v exile, začal v stredu vo Varšave svoje piate plenárne zasadnutie. Potrvá do soboty 23. marca. TASR prevzala informácie z poľskej tlačovej agentúry PAP.

Líder Kongresu Iľja Ponomariov opísal túto organizáciu ako "politické krídlo ruských partizánskych útvarov, ktoré bojujú na ukrajinskej strane a podnikajú aj bojové operácie v Belgorodskej a Kurskej oblasti v Rusku".

Kongres zoskupuje zástupcov rôznych strán, ktorí sú proti politike ruského prezidenta Vladimira Putina, a patria doň bývalí poslanci dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy.

Prvé plenárne zasadnutie sa konalo v novembri 2022 v obci Jalonna neďaleko Varšavy. Počas neho a na ďalších plenárnych zasadnutiach prijal Kongres množstvo dokumentov, ktoré mali tvoriť základ pre "zákonodarnú moc v budúcom Rusku", ako aj pre stratégiu krajiny a vznik "dočasných inštitúcií pre prechodné obdobie po páde Putinovho režimu".

Ponomariov na úvodnom zasadnutí v stredu vyhlásil, že ruská opozícia spolupracuje "s Ukrajinou na úrovni jej vlády". Napríklad zhromažďuje dôkazy o tom, "ako si Putin postupne od roku 1999 uzurpoval moc", ale koordinuje s Kyjevom aj akcie ruských partizánskych skupín vo vnútri Ruska.

Ďalej povedal, že Kongres má okrem Ukrajiny aj ďalších kľúčových spojencov - Poľsko, USA, Kanadu a Nemecko.

Líder dodal, že jeho organizácia "zakladá alternatívne vládne orgány Ruska". Podľa neho sa Kongres desať rokov po anektovaní Krymu a dva roky po ruskej invázii na Ukrajinu "vydal inou cestou".

"Práve tu sa rozhoduje o budúcnosti našej krajiny," vyhlásil.

Na stredajšom zasadnutí Kongresu sa zúčastnil aj podpredseda poľského Senátu Michal Kamiňski.

Kongres zástupcov ľudu zasadá práve v období, keď ruské dobrovoľnícke sily bojujúce za Ukrajinu pokračujú v útokoch na mestá a dediny v Belgorodskej oblasti na západe Ruska.