Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Organizácia WMS oznámila víťazov ocenenia Global Awards for Excellence

Li Congjun (5th L), president of Xinhua News Agency, poses for a group picture with honorary judges attending the final judgement meeting of the World Media Summit Global Awards for Excellence 2014 in Beijing, capital of China, Oct. 27, 2014 Foto: Xinhua/Jin Liwang

PEKING, 30. októbra (OTS) - V pondelok boli vyhlásení víťazi ocenenia World Media Summit (WMS) Global Awards for Excellence 2014 spolu s prezentovaním správ o Mjanmarsku a masových vraždách v Amerike.

Vytvorenie tohto ocenenia má prelomový význam,“ povedal Li Congjun, výkonný predseda WMS, predseda výboru poroty a prezident tlačovej agentúry Xinhua.
Li Congjun (C back), president of Xinhua News Agency, presides over the final judgement meeting of the World Media Summit Global Awards for Excellence 2014 in Beijing, capital of China, Oct. 27, 2014
Foto: Xinhua/Jin Liwang

Je to povzbudením pre všetkých ľudí, ktorí pracujú v médiách, aby rozvíjali svoje odborné znalosti a snažili sa o čo najlepšie výsledky, ako aj pre organizácie v oblasti médií, aby pôsobili v duchu inovácií a boli aktívne v rámci sociálnej zodpovednosti a verejného blaha,“ povedal Li na záver rokovania poroty.

Televízia Al-Jazeera English získala ocenenie pre spravodajské tímy v rozvojových krajinách a Sainath Palagummi z denníka The Hindu získal ocenenie pre spravodajských profesionálov v rozvojových krajinách.

Ocenenie za inovácie v oblasti médií putovalo investigatívnej reportáži USA Today Behind the Bloodshed (Za krviprelievaním), ktorá objasňovala zistenia FBI, ako aj miestne policajné záznamy a reportáže médií týkajúce sa masových vrážd v Amerike.

Ocenenie pre nové médiá získala reportáž Myanmar Emerges (Mjanmarsko povstáva) od GlobalPost z USA. Táto multimediálna reportáž popisovala udalosti v Mjanmarsku ako jeden z najvýznamnejších hospodárskych, politických a kultúrnych príbehov roka 2013. Reportéri GlobalPost strávili väčšiu časť roka zhromažďovaním informácií priamo v krajine, cez nákupných stredísk až po nahrávacie štúdiá v Yangone, až po medené bane pod horou Kyisintaung.

Porotcovia boli vybraní z členských organizácií prezídia WMS vrátane The Associated Press, TASS, Kyodo News, Al Jazeera a Kasturi & Sons Limited. Ostrieľaní novinári z medzinárodných organizácií vrátane Agence France-Presse, Polska Agencja Prasowa, Hearst Corporation a Paris Match boli takisto členmi výboru, najmä David Schlesinger, bývalý šéfredaktor spravodajstva agentúry Reuters, a Jack Gao, bývalý vrchný viceprezident News Corporation.

Tešilo ma, že ľudia brali tieto ocenenia mimoriadne vážne a predkladali vynikajúce práce, z ktorých bola skutočne radosť vyberať,“ povedal Schlesinger. Viac ako 450 spravodajských organizácií a vyše 500 žurnalistov zo 138 krajín a oblastí odovzdalo viac ako 1 400 príspevkov.

Zdôrazňujúc, že médiá prechádzajú veľkými zmenami, povedal: „Je fascinujúce sledovať, čo dokážu jednotlivé spoločnosti a novinári po celom svete v oblasti inovácií, aby sa zmenili k lepšiemu.“

Ocenenia WMS Global Awards for Excellence sú prvým komplexným udeľovaním spravodajských ocenení pokrývajúcim viacero mediálnych formátov, od tradičnej tlače, cez fotografiu a video, až po integrované médiá. Cieľom týchto ocenení je získať autoritu, dôveryhodnosť a globálny vplyv. Sú otvorené pre tlačové agentúry, noviny, televízne stanice a spravodajské webové portály z celého sveta.

Zoznam víťazov WMS ocenenia Global Awards for Excellence za rok 2014


World Media Summit (WMS) Global Awards for Excellence 2014 oznámili v pondelok štyroch víťazov a 19 čestných uznaní.

Nasleduje zoznam víťazov a čestných uznaní:

Ocenenia za verejné blaho – Ocenenie pre výnimočné spravodajské tímy v rozvojových krajinách
Víťaz: 101 East, Al Jazeera English

Čestné uznania:
1. This Week in Palestine (Tento týždeň v Palestíne)
2. Truth vs Hype (Pravda a senzácia), New Delhi Television Ltd.
3. Rural Damascus (Predmestia Damasku), Al Jazeera
4. Outlook India

Ocenenia za verejné blaho – Ocenenie pre výnimočných spravodajských profesionálov v rozvojových krajinách
Víťaz: Sainath Palagummi, The Hindu, India

Čestné uznania:
1. Meera Srinivasan, The Hindu, India
2. Surendra Paudel, Nepal Republic Media Pvt. Ltd., Nepál
3. Tan EE Long, Nanyang, Malajzia
4. Sheuli Akter, Ns NewsWire, Bangladéš
5. Adow Jubat, The Standard Group Ltd, Keňa

Ocenenie za inovácie v oblasti médií
Víťaz: Behind the Bloodshed (Za krviprelievaním), USA Today

Čestné uznania:
1. Sea Change: The Pacific's perilous turn (Zmeny na mori: Nebezpečný obrat v Pacifiku), Seattle Times
2. Živý blog konfliktu v Gaze, Haaretz, Izrael
3. Animovaná 3D videografika, AFP
4. Aplikácia Change for Health (Zmena pre zdravie), the Standard Group Ltd., Keňa
5. Otázky a odpovede s Putinom, Russia Today

Ocenenie pre nové spravodajské médiá
Víťaz: Myanmar Emerges (Mjanmarsko povstáva), Global Post, USA

Čestné uznania:
1. Chicago Under The Gun (Chicago pod paľbou), Chicago Tribune
2. Meteorite hits Russian Urals (Zásah meteoritu na ruskom Urale), Russia Today
3. Privacy And Information Security (Súkromie a bezpečnosť informácií), Al Jazeera
4. Overdose (Predávkovanie), ProPublica, USA
5. Mandela: The Father of the Rainbow Nation (Otec dúhového národa), Al Jazeera