Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Organizátor pochodu v Charlottesville musel ujsť z konferencie

Žena napadla Jasona Kesslera po tom, ako bola jeho tlačová konferencia prerušená protestujúcimi. Foto: TASR/ AP

Pochodom chceli v sobotu belošskí nacionalisti vyjadriť svoj nesúhlas s odstránením pamätníka venovaného konfederačnému generálovi Robertovi Leeovi, ktorého Američania spájajú s otrokárstvom.

Washington 14. augusta (TASR/Teraz.sk) - Organizátor pochodu v americkom Charlottesville, ktorý bol dôvodom sobotných násilných stretov medzi skupinami belošským rasistov a protidemonštrantov, chcel v nedeľu usporiadať tlačovú konferenciu, ale dav niekoľko sto ľudí ho vypískal donútil k úteku.

Jason Kessler, bloger z Charlottesville, vyšiel pri radnici pred kamery a okrem novinárov ho obklopilo množstvo ľudí. Niektorí skandovali a vydávali hlučné zvuky pomocou bubnov a iných nástrojov. Kričali naňho napríklad, že nosí "zlú kapucňu" s odkazom na rasistickú organizáciu Ku-klux-klan.

Kessler čakal, kým sa utíšia, ale priblížilo sa k nemu viacero osôb - muž ho sotil a jedna žena sa do neho fyzicky pustila, keď sa dal na útek. Musel požiadať policajtov o pomoc a tí ho aj odprevadili preč. Nikoho v tejto súvislosti nezadržali, uvádza agentúra AP.

Pochodom v Charlottesville v štáte Virgínia chceli v sobotu belošskí nacionalisti vyjadriť svoj nesúhlas s odstránením pamätníka venovaného konfederačnému generálovi Robertovi Leeovi, ktorého Američania spájajú s otrokárstvom a ideológiou nadradenosti belošskej rasy.

Do skupiny ľudí, ktorí prišli vyjadriť svoj odpor voči pochodu belošských nacionalistov, vrazilo auto, pričom prišla o život jedna žena a najmenej 19 ďalších utrpelo zranenia. Navyše, život dvoch ľudí si vyžiadal pád policajného vrtuľníka.

V Charlottesville sa v nedeľu konala akcia s názvom Chvíľa jednoty, počas ktorej sa obyvatelia modlili a podporovali zranených demonštrantov zo soboty. Mnohí kládli kytice na ulicu, kde zomrela pod kolesami auta 32-ročná Heather D. Heyerová. Aj v iných amerických mestách vrátane New Yorku, Denveru či Seattlu sa zhromažďovali ľudia ostro kritizujúci nenávisť a rasizmus.