Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Organizátor vraždy novinárky Politkovskej chce podmienečné prepustenie

Anna Politkovská Foto: TASR/AP

Politkovskú, známu investigatívnymi článkami o porušovaní ľudských práv v Čečensku, zastrelili 7. októbra 2006 v Moskve.

Moskva 23. novembra (TASR) - Organizátor vraždy ruskej novinárky Anny Politkovskej sa neúspešne domáha podmienečného prepustenia z výkonu trestu v súvislosti so svojím zlým zdravotným stavom.

Príslušná komisia pracovného tábora, kde si odsúdený Dmitrij Pavľučenko odpykáva trest 11 rokov odňatia slobody, jeho žiadosť zamietla, informovala dnes agentúra TASS. Podľa záveru posudkovej komisie epilepsia nie je v zozname diagnóz, na základe ktorých je možné odsúdeného prepustiť z výkonu trestu.

Advokát odsúdeného vyhlásil, že sa proti odmietavému stanovisku vedenia pracovného tábora odvolá. Spresnil tiež, že jeho mandant trpí okrem epilepsie aj ďalšími závažnými chorobami, ktoré vylučujú, aby bol vo väzbe.

Pavľučenka odsúdil moskovský súd v roku 2012 na 11 rokov väzenia, keď ho uznal vinným z vraždy a protizákonnej držby zbrane. Podľa vyšetrovania dostal Pavľučenko koncom júla 2006 od neidentifikovanej osoby peniaze, aby zosnoval Politkovskej vraždu. Pavľučenko mal zorganizovať skupinu na zabitie novinárky, kúpiť vražednú zbraň, pripraviť plán a rozdeliť úlohy členov gangu.

Pavľučenko pri vyšetrovaní spolupracoval s políciou a justíciou, s ktorou uzavrel dohodu o vine a treste. Aj na základe jeho výpovede potom súd vlani odsúdil na dlhé roky väzenia päticu obvinených v súvislosti s Politkovskej vraždou. Úrady však naďalej pátrajú po objednávateľovi zločinu.

Politkovskú, známu investigatívnymi článkami o porušovaní ľudských práv v Čečensku, zastrelili 7. októbra 2006 v Moskve piatimi ranami vo vchode domu, kde bývala.