Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Organizátori maratónu v Berlíne žiadajú aktivistov, aby ho nenarúšali

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Narušením maratónu hrozili aktivisti zo skupiny Posledná generácia, že beh narušia.

Berlín 22. septembra (TASR) - Organizátori Berlínskeho maratónu v piatok vyzvali klimatických aktivistov, aby nenarúšali nedeľňajšie preteky, sú však pripravení aj na takúto možnosť. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Narušením maratónu hrozili aktivisti zo skupiny Posledná generácia, že beh narušia.

Jürgen Lock, šéf spoločnosti SCC Events organizujúcej maratón v Berlíne, zdôraznil, že bežci venovali náročnej príprave na toto podujatie celé mesiace.

"Pre týchto ľudí je to vrchol ich snaženia, takže akékoľvek narušenie bude mať negatívne dôsledky," povedal. "Žiadam každého, kto plánuje demonštrovať, aby nezasahoval do samotného podujatia," vyhlásil. Lock konštatoval, že boli podniknuté kroky k tomu, aby bola celá akcia environmentálne udržateľnejšia a znížili sa dopady na klímu.

Na 49. ročník Berlínskeho maratónu sa zaregistrovalo rekordných takmer 48.000 ľudí. Berlínska polícia plánuje na zaistenie poriadku nasadiť približne 650 svojich príslušníkov.

Skupina Posledná generácia je známa veľkolepými akciami, ktorými chce upriamiť pozornosť verejnosti na svoje požiadavky. Jej aktivisti sa napríklad prilepujú k cestám alebo zaskleným obrazom v galériách. Touto taktikou však spoločnosť názorovo rozdeľujú.

Už predtým oznámila, že sa mieni na maratón zamerať. "Keďže vznikol chaos, hovoríme: Áno, narušíme Berlínsky maratón," napísala skupina vo vyhlásení. "Pred klimatickou katastrofou nemôžeme ujsť."

Minulý víkend aktivisti vyzývajúci na skoncovanie s využívaním fosílnych palív posprejovali známu berlínsku Brandenburskú bránu, kde bude cieľ maratónu.