Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Orič v súdnej sieni poprel, že by sa dopustil vojnových zločinov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-95 bol Orič veliteľom v okolí Srebrenice, ktorá v júli 1995 padla do rúk bosnianskosrbských síl.

Sarajevo 19. októbra (TASR) - Niekdajší bosnianskomoslimský generál Naser Orič (48), ktorého zadržali vo Švajčiarsku 10. júna a o šestnásť dní neskôr vydali do Bosny a Hercegoviny, dnes v úvode procesu v Sarajeve odmietol obvinenia z vojnových zločinov, z ktorých ho obžalovali 27. augusta.

Orič sa spoločne s ďalšou osobou mal podieľať na násilnej smrti troch bosnianskosrbských vojnových zajatcov v obciach Zalazje, Loliči a Kunjerac neďaleko Srebrenice z roku 1992.

Informáciu priniesla tlačová agentúra APA s odvolaním sa na bosnianske médiá.

Počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-95 bol Orič veliteľom v okolí Srebrenice, ktorá v júli 1995 padla do rúk bosnianskosrbských síl. Následne tam došlo k masakru približne 8000 moslimských mužov a chlapcov.

Oriča uznal v roku 2006 Medzinárodný trestný tribunál OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) vinným z vojnových zločinov a odsúdil ho za to, že nezabránil niektorým zločinom, na dva roky väzenia. V odvolacom konaní však Oriča oslobodili s tým, že sa jeho trestnú zodpovednosť nepodarilo preukázať.

Júnové Oričovo zadržanie však súviselo s podozrením, že sa v júli 1992 dopustil vojnových zločinov na srbskom civilnom obyvateľstve vo východobosnianskej obci Zalazje, ležiacej neďaleko Srebrenice. O život tam prišlo deväť, podľa iných zdrojov šesť osôb.

V zmysle platnej srbsko-bosnianskej dohody by súdne konanie vo veci vojnových zločinov z čias bosnianskej vojny malo prebiehať v krajine, v ktorej došlo k ich spáchaniu, teda v danom prípade v Bosne a Hercegovine, a nie v Srbsku, ktoré na Oriča vydalo medzinárodný zatykač a požadovalo tiež jeho vydanie.

Zadržanie srebrenického veliteľa viedlo v júni k dočasnému zvýšeniu napätia medzi Belehradom a Sarajevom.