Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Sochou v Tel Avive umelec protestoval proti obdivu voči Netanjahuovi

Benjamin Netanjahu, archívna snímka Foto: TASR/AP

Socha bola na Rabinovom námestí len niekoľko hodín, pričom časť z tohto času bola na nej úradná výzva adresovaná vlastníkovi, aby ju z verejného priestoru odstránil.

Tel Aviv 6. decembra (TASR) - Pred radnicou izraelskej metropoly Tel Aviv sa dnes objavila socha premiéra židovského štátu Benjamina Netanjahua. Sochu zlatej farby na podstavci tam nainštaloval izraelský umelec Itai Zalait na protest proti obdivu, ktorý časť Izraelčanov voči premiérovi prechováva.

Itai Zalait vysvetlil, že cieľom jeho akcie bolo otestovať právo na slobodu slova vo svojej krajine a v rámci toho poukázať na paralelu medzi uctievaním biblického zlatého teľaťa a obdivným postojom mnohých Izraelčanov k Netanjahuovi.

V rozhovore pre izraelskú televíziu Zalait pripustil, že "niečo, čo sa začalo ako kuriozita... či umenie, sa môže stať realitou".

Socha bola na Rabinovom námestí len niekoľko hodín, pričom časť z tohto času bola na nej úradná výzva adresovaná vlastníkovi, aby ju z verejného priestoru odstránil. Napokon sochu odstránili občania, ktorí vypočuli výzvu - zrejme autora -, aby prišli na námestie a využili šancu "zosadiť Netanjahua", napísal dnes denník Haarec.

Denník na svojej stránke napísal, že Zalait v posledných týždňoch na Facebooku i prostredníctvom e-mailov avizoval, že podnikne "podvratný umelecký politický čin, ktorý upúta pozornosť médií".