Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Osem krajín BR OSN požiadalo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia

Sídlo OSN v New Yorku, archívne foto. Foto: TASR/AP

K takémuto kroku pristúpili v reakcii na stredajšie vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela.

New York 7. decembra (TASR) - Osem krajín požiadalo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. K takémuto kroku pristúpili v reakcii na stredajšie vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Oznámila to podľa agentúry AP švédska delegácia v BR OSN.

Japonsko, ktoré je v súčasnosti predsedajúcou krajinou 15-člennej BR OSN, požiadali o mimoriadne zasadnutie zvolané ešte v tomto týždni - Francúzsko, Taliansko, Švédsko, Británia, Bolívia, Uruguaj, Egypt a Senegal.

Generálny tajomník OSN António Guterres v reakcií na Trumpovo vyhlásenie ohľadom Jeruzalema v stredu povedal, že o štatúte Jeruzalema možno rozhodnúť iba pri priamych izraelsko-palestínskych rokovaniach. Varoval tiež pred "jednostrannými opatreniami", ktoré by mohli ohroziť vyhliadky na mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

BR OSN zároveň ešte vlani v decembri prijala rezolúciu, podľa ktorej nebude v rámci Izraela a palestínskych území akceptovať územné zmeny, s výnimkou tých, na ktorých sa obe strany dohodli pri priamych rokovaniach, pripomenula AP.

Americký prezident Donald Trump v stredu v Bielom dome povedal, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Zároveň vydal pokyn rezortu diplomacie, aby začal s prípravami procesu presťahovania amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema.

Palestínčania žiadajú, aby bol hlavným mestom ich budúceho štátu východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.