Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Osem dní po zemetrasení v Nepále našli v sutinách živých troch ľudí

Situácia v Nepále po zemetrasení, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 z 25. apríla bolo najtragickejším v Nepále za posledných 80 rokov.

Káthmandu 3. mája (TASR) - Osem dní po silnom zemetrasení, ktoré zasiahlo minulý víkend Nepál, vyslobodili dnes v severovýchodnej časti tejto himalájskej krajiny spod ruín a bahna troch živých ľudí - dve ženy a jedného muža.

Nemeckú tlačovú agentúru DPA o tom informoval miestny policajný zdroj s tým, že záchranárska akcia prebehla v dedine Kerabari v okrese Sindhupalčok na nepálskom severovýchode.

Policajt spresnil, že dve osoby boli pochované pod zrúteným domom s hlinenou omietkou a tretiu vytiahli doslova spod zeme, v ktorej ju pochoval zosuv pôdy vyvolaný zemetrasením. Všetkých troch zachránených okamžite previezli do okresnej nemocnice.



Podľa vládnych údajov vyslobodili nepálske bezpečnostné oddiely i dobrovoľníci zo zahraničia spod spadnutých domov dovedna približne 800 ľudí.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 z 25. apríla bolo najtragickejším v Nepále za posledných 80 rokov. Podľa poslednej oficiálnej bilancie si vyžiadalo 7040 obetí na životoch a zničených bolo okolo 300.000 budov.

Záchranári aj naďalej pokračujú vo vyslobodzovaní mŕtvych tiel spod sutín, a to najmä vo vidieckych oblastiach. Na záchranných prácach sa podieľa viac než 130.000 policajtov a vojakov.