Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Osem kosovských Albáncov odsúdili za útok na izraelských futbalistov

Kosovskí policajti stoja pri obžalovaných zľava Burimovi Istrefim, Kenanovi Plakajovi a Artonovi Ahmetim na súde v Prištine 18. mája 2018 v súvislosti so zmareným útokom proti izraelskému tímu v kvalifikačnom zápase o postup na MS vo futbale v roku 2016 v Albánsku. Kosovský súd odsúdil deviatich Albáncov na desať rokov väzenia z plánovania útoku na izraelských futbalistov v roku 2016. Foto: TASR/AP

Sudca na súde v Prištine odsúdil vodcu skupiny Visara Ibishiho na desať rokov za mrežami. Siedmim ďalším osobám udelil tresty od 1,5 roka do šesť rokov väzenia.

Priština 18. mája (TASR) - Kosovský súd v piatok odsúdil deväť kosovských Albáncov, ôsmich z nich na tresty odňatia slobody, za plánovanie prekazeného útoku na izraelský futbalový tím počas kvalifikačného zápasu majstrovstiev sveta vo futbale v susednom Albánsku v roku 2016.

Hamdi Ibrahimi, sudca na súde v Prištine, odsúdil vodcu skupiny Visara Ibishiho na desať rokov za mrežami. Siedmim ďalším osobám udelil tresty od 1,5 roka do šesť rokov väzenia. Jednému odsúdenému nariadil iba pokutu vo výške 2500 eur, napísala tlačová agentúra AP.

Útok plánovaný na november 2016 mal byť údajne koordinovaný s dvoma Albáncami v Sýrii, bojujúcimi v radoch militantnej organizácie Islamský štát (IS). Polícia našla v domoch odsúdených výbušné zariadenia, zbrane, elektronické vybavenie a extrémistickú náboženskú literatúru.

Kosovské úrady vyhlásili, že v extrémistických skupinách v Sýrii a Iraku je stále aktívnych približne 180 kosovských občanov.