Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia Osla a Moskvy budú diskutovať o deportáciách migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nórsko doposiaľ Rusku vrátilo približne 230 migrantov.

Oslo 25. januára (TASR) - Predstavitelia Nórska budú dnes viesť rozhovory s Moskvou o deportáciách žiadateľov o azyl, ktorí do tejto škandinávskej krajiny dorazili cez územie Ruska. Informovala o tom agentúra AP.

Naplánované stretnutie je podľa slov hovorkyne Nórskej organizácie pre žiadateľov o azyl Ann-Magrit Austenovej reakciou na vyhlásenie Ruska, ktoré avizovalo, že takto navrátených migrantov už nebude ďalej prijímať "z bezpečnostných dôvodov".

Nórsko doposiaľ Rusku vrátilo približne 230 migrantov, ďalšie deportácie však v uplynulých dňoch prerušilo pre nedostatok autobusov a údajne aj personálu na ruskej strane arktickej hranice.

V tábore pre utečencov čakajúcich na deportáciu v mestečku Kirkenes pri hranici s Ruskom v uplynulých dňoch oficiálne zadržali 82 osôb, keďže podľa úradov hrozilo, že by sa pokúsili o útek. Austenová dodala, že všetky tieto osoby už prepustili, bolo im však zároveň nariadené, aby neopúšťali tamojšie azylové centrum.

Do Nórska prišlo vlani cez arktickú hranicu s Ruskom približne 5500 ľudí. Viacerí z nich prešli na bicykloch alebo v autách cez priechod Storskog uzatvorený pre chodcov. Podľa nórskych úradov mali mnohé z týchto osôb povolenie na pobyt v Rusku, kde zároveň aj roky žili, a do kategórie žiadateľa o azyl v Nórsku tak nespadajú.