Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Oslobodili indonézsku ženu väznenú šamanom 15 rokov v jaskyni

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predpokladá sa, že v súčasnosti 83-ročný šaman uniesol ženu ešte ako 13-ročnú a presvedčil ju, že je posadnutá duchom. Počas nocí ju vodil k sebe domov, kde ju sexuálne zneužíval.

Jakarta 8. augusta (TASR) - Polícia na indonézskom ostrove Sulawesi oznámila, že oslobodila 28-ročnú ženu, ktorú zadržiaval dedinský šaman 15 rokov v jaskyni. Informovala o tom v utorok britská spravodajská stanica BBC.

Predpokladá sa, že v súčasnosti 83-ročný šaman uniesol túto ženu ešte ako 13-ročnú a presvedčil ju, že je posadnutá duchom. Počas nocí ju vodil k sebe domov, kde ju sexuálne zneužíval.

Muža identifikovaného miestnymi médiami ako Jago obvinili na základe zákonov o sexuálnom zneužívaní a ochrane detí. V prípade usvedčenia mu hrozí trest 15 rokov väzenia. Údajne ide o známeho alternatívneho liečiteľa praktizujúceho taktiež čiernu mágiu.

Polícia uviedla, že v roku 2003 priviedla istá rodina k šamanovi 13-ročné dievča, aby ho liečil. Neskôr v tom istom roku dievča zmizlo. Podľa médií, na ktoré sa odvolala BBC, šaman vtedy povedal jeho rodine, že odišlo do hlavného mesta Jakarta hľadať si prácu. Príbuzní dievča hľadali niekoľko rokov, nakoniec však zostalo nezvestné.

Po prijatí hlásenia polícia navštívila minulú nedeľu pôsobisko šamana - dedinu Galumpang v strednej časti Sulawesi - a našla hľadanú osobu v malom priestore medzi balvanmi. Na zverejnených fotografiách vidieť, že vnútrajšok tejto jaskyne, ktorá sa nachádza blízko šamanovho domu, bol vybavený základným nábytkom.