Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Oslobodili vyše 40 ekvádorských rukojemníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Za uplynulých 24 hodín došlo k novým násilnostiam vo väzniciach, pričom jeden dozorca bol zabitý a ďalší zranený.

Quito 14. januára (TASR) - Viac ako 40 ekvádorských väzenských činiteľov, ktorých väzni zajali ako rukojemníkov, bolo oslobodených, uviedol v sobotu väzenský úrad, zatiaľ čo táto juhoamerická krajina zápasí s terorom gangov.

Týchto 24 dozorcov a 17 administratívnych zamestnancov "bolo prepustených", uviedol väzenský úrad SNAI bez uvedenia podrobností, zatiaľ čo 133 dozorcov a traja zamestnanci sú naďalej držaní ako rukojemníci, informuje tlačová agentúra AFP.

Dozorcovia a väzenskí pracovníci boli vzatí ako rukojemníci po tom, ako ekvádorský prezident Daniel Noboa v pondelok oznámil vojenský zásah proti zločineckým skupinám, čo v juhoamerickej krajine vyvolalo smrtiacu konfrontáciu s drogovými gangmi.

Za uplynulých 24 hodín došlo k novým násilnostiam vo väzniciach, pričom jeden dozorca bol zabitý a ďalší zranený.

Vo väznici Machala na juhozápade krajiny došlo k "ozbrojeným zrážkam", a armáda a polícia vykonali razie vo väzenských centrách v šiestich mestách s cieľom "obnoviť poriadok a normálnosť".

Z rozsiahleho väzenského komplexu v Guayaquile utieklo v piatok večer najmenej päť väzňov, pričom dvaja z nich boli krátko nato chytení počas pátracej akcie, uviedla polícia.

Noboa tiež nariadil armáde, aby zneškodnila "teroristické" zločinecké gangy. Nasadených bolo viac ako 22.400 vojakov na razie do ulíc a vo väzniciach.

Ekvádor zažíva v ostatných rokoch prudký nárast násilia. Znepriatelené gangy napojené na mexické a kolumbijské kartely tam bojujú o kontrolu nad trhom s narkotikami. Ich súperenie sa väčšinou odohráva vo väzniciach.