Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

OSN a Červený kríž požadujú zákaz autonómnych zbraní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Autonómne zbraňové systémy predstavujú vážne humanitárne, právne, etické a bezpečnostné obavy, uviedli Guterres a Spoljaricová.

Ženeva 6. októbra (TASR) - OSN a Červený kríž spoločne vyzvali na urýchlené prijatie nových medzinárodných pravidiel na ochranu ľudstva pred potenciálnymi "hroznými následkami" autonómnych zbraní. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AFP.

Generálny tajomník OSN António Guterres a riaditeľka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Mirjana Spoljaricová považujú vysporiadanie sa s tzv. smrtiacimi robotmi za globálnu "humanitárnu prioritu".

Obaja vyzvali, aby štáty do roku 2026 zaviedli konkrétne zákazy a obmedzenia pre autonómne zbraňové systémy, aby súčasná a budúca generácia bola chránená pred následkami ich použitia.

Autonómne zbraňové systémy, ktoré si vyberajú ciele a útočia na ne bez ľudského zásahu, predstavujú vážne humanitárne, právne, etické a bezpečnostné obavy, uviedli Guterres a Spoljaricová v spoločnej výzve zverejnenej vo štvrtok.

Rozvoj a šírenie týchto zbraňových systémov majú podľa nich potenciál zmeniť spôsob vedenia vojen, a tým podnietiť globálnu nestabilitu. "Medzinárodné právo by malo zakázať stroje, ktoré majú moc vziať životy bez ľudského pričinenia," dodali.