Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

OSN a USA zastavili dodávky potravín do Etiópie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na potravinovú pomoc je pre sucho a konflikty odkázaných približne 20 miliónov zo 120 miliónov obyvateľov Etiópie.

Addis Abeba 9. júna (TASR) - Svetový potravinový program (WFP) OSN dočasne pozastavuje dodávky potravín do Etiópie, pretože sú údajne odkláňané. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

"Odkláňanie potravín je absolútne neprijateľné a vítame záväzok etiópskej vlády situáciu vyšetriť a vinníkov potrestať," povedala výkonná riaditeľka programu Cindy McCainová. Etiópske ministerstvo zahraničných vecí situáciu prešetruje s podporou Spojených štátov.

WFP v piatkovom vyhlásení uviedol, že v Etiópii pokračuje v ďalších programoch pre deti, matky a pastierov postihnutých suchom.

Prerušenie potravinovej pomoci OSN prichádza deň po tom, ako rovnaký krok oznámila Agentúra USA pre medzinárodný rozvoj (USAID). WFP a USAID už počas mája pozastavili dodávky potravín do regiónu Tigraj, pretože ich údajne niekto kradol.

Šéfka USAID Samantha Powerová v senátnom výbore pre zahraničné vzťahy povedala, že krádež pomoci naznačuje existenciu tajných dohôd medzi obomi stranami konfliktu, ktorý sa skončil v novembri minulého roka.

WFP, USAID ani vláda Etiópie neuviedli, kto je za odkláňanie zodpovedný. Spojené štáty však tvrdia, že ide o "rozsiahlu a koordinovanú" operáciu.

"Zdá sa, že tento systém organizujú subjekty etiópskej federálnej a regionálnej správy, pričom humanitárnu pomoc využívajú vojenské jednotky v celej krajine," uvádza dokument skupiny zahraničných darcov humanitárnej pomoci.

Na potravinovú pomoc je pre sucho a konflikty odkázaných približne 20 miliónov zo 120 miliónov obyvateľov Etiópie.