Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

OSN: Boje v Mjanmarsku vyhnali z domovov viac než 200.000 ľudí

Členovia Mjanmarskej národnej demokratickej aliancie držia vlajku skupiny. Foto: TASR/AP

Od začiatku bojov už prišlo o život najmenej 75 civilistov, 94 utrpelo zranenia. Mjanmarská armáda vo februári 2021 zosadila vládu Aun Schan Su Ťij a političku odsúdili na 33 rokov odňatia slobody.

Rangún 15. novembra (TASR) – Boje medzi alianciou etnických ozbrojených skupín a armádou na severe Mjanmarska vyhnali z domovov už viac než 200.000 ľudí. V stredu to vyhlásil Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (UNOCHA).

Od začiatku bojov už prišlo o život najmenej 75 civilistov, 94 utrpelo zranenia. Mjanmarská armáda vo februári 2021 zosadila vládu Aun Schan Su Ťij a samotnú političku odsúdili na 33 rokov odňatia slobody. Trest jej neskôr v rámci amnestie "zmiernili" na 27 rokov. Občiansky konflikt si tiež vyžiadal viac ako 3000 mŕtvych a státisíce vysídlených.

Aliancia troch bratstiev v Šanskom štáte na hranici s Čínou koncom októbra spustila koordinovanú vojenskú ofenzívu. Tvoria ju Jakchainská armáda (AA), Armáda mjanmarskej národnej demokratickej aliancie (MNDAA) a Palaungská národná oslobodzovacia armáda (TNLA). Vojenská junta priznala, že stratila kontrolu nad strategickým mestom Činšvehav, ktoré zohráva kľúčovú úlohu v obchode medzi Mjanmarskom a Čínou.

AA tento týždeň zaútočila na armádu na západe krajiny v Arakanskom štáte, boje prebiehajú aj na východe krajiny v Kajaskom štáte na ležiacom na hraniciach s Thajskom.