Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

OSN bude čeliť žalobe za odškodnenie obetí cholery na Haiti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pri epidémii cholery na Haiti zomrelo od októbra 2010 vyše 8300 ľudí a ďalších 650.000 sa nakazilo.

New York 9. októbra (TASR) - Obhajcovia ľudských práv z Haiti chcú zažalovať Spojené národy, aby získali odškodné pre haitské obete cholery, pretože z vypuknutia epidémie tejto choroby boli obviňovaní príslušníci mierovej misie OSN. Informovala dnes o tom tlačová agentúra Reuters.

Právnici na Haiti sa rozhodli podať žalobu v New Yorku po tom, ako OSN začiatkom tohto roku uviedla, že nezaplatí stovky miliónov dolárov ako odškodné obetiam cholery v zbedačenej Haitskej republike.

Pri epidémii cholery na Haiti zomrelo od októbra 2010 vyše 8300 ľudí a ďalších 650.000 sa nakazilo. Nezávislý výbor - vymenovaný generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom - vydal v roku 2011 správu, ktorá definitívne neurčila, ako bola choroba zavlečená na Haiti.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDCP) však našlo dôkazy, podľa ktorých bolo vysoko pravdepodobné, že zdrojom nákazy sa stali príslušníci mierových síl OSN z Nepálu.

Haitský inštitút pre spravodlivosť a demokraciu uviedol, že žaloby sa týkajú nakazených Haiťanov a haitských Američanov, ako aj ich rodinných príslušníkov obetí.